livios logo

Monsterboetes voor banken die extra kosten woonkrediet verzwijgen

Vanaf 1 december controleren inspecteurs of banken extra kosten verzwijgen die aan een woonlening vasthangen. Banken die meermaals in de fout gaan, riskeren boetes tot 100.000 euro. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis

“Ik wil dat de consument beter geïnformeerd wordt,” zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters. “Een hypothecair krediet is vandaag vaak een doolhof van cijfers en regeltjes, geen simpele klus.” 


  

Meer transparantie

Een formulier waarop de bank alle bijkomstige kosten van een woningkrediet aangeeft, moet meer transparantie bieden. Dossierkosten, brandverzekering, schuldsaldoverzekering,… werkelijk álles moeten ze vermelden. “Zo kan de klant niet verrast worden”, legt Peeters uit. “Hij moet op een degelijke manier kunnen vergelijken tussen banken.”

Banken die herhaaldelijk in de fout gaan, krijgen hoge boetes die oplopen tot 100.000 euro. Vanaf 1 december krijgen ze inspecteurs over de vloer, maar ze krijgen tot 1 maart 2017 een overgangsperiode.

Verhoging dossierkosten

“We merken dat een aantal kosten van de woonlening niet volledig bekend zijn bij de klant,” klinkt het bij Febelfin, de federatie van Belgische banken. “Daar willen we aan werken.”

De controle is dus nodig, dat vindt ook Kristof De Paepe van Spaargids.be. Hij benadrukt in de kranten dat de kosten van een lening al snel heel wat hoger liggen als de klant er allerlei verzekeringen bij moet nemen. 

Uit onderzoek blijkt ook dat heel wat banken hun dossierkosten hebben opgetrokken. Op deze manier willen ze de lage woonrentes compenseren. Bij sommige banken betaal je zelfs meer dan 40% meer dan een paar jaar geleden. En dat geldt niet enkel voor nieuwe dossiers. Ook klanten die een bestaande overeenkomst willen aanpassen, moeten meer betalen.

Lees ook:

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/monsterboetes-voor-banken-die-extra-kosten-woonkrediet-verzwijgen/