livios logo

Niemand leent nog langer dan 25 jaar

Wie leent voor zijn toekomstige woning, doet dat tegenwoordig amper nog over een periode van meer dan 25 jaar. Dat zegt adviesbureau Immotheker in De Standaard.

Door de lagere rente kan je afbetalen over een kortere termijn.


  

In 2015 zou tot nog toe zelfs helemaal niemand zijn bij Immotheker die een woonlening afsloot boven de 25 jaar. In 2011 bedroeg dat cijfer nog 39 %. De oorzaken liggen voor de hand.

Lagere rente

Enerzijds speelt de lage rentevoet een grote rol. Die ligt volgens de rentebarometer van Immotheker vandaag gemiddeld op 2,5 % (25 jaar, rentevast). De voorbije jaren lag dat percentage al vlug 1 à 2 % hoger. Een enorm verschil qua maandelijkse aflossing, waardoor de leentermijn nu heel wat korter kan.

Banken raden af

En ook: hoe langer de looptermijn, hoe groter het risico voor de banken. Zeker tegen de huidige rentevoeten. Lenen over een periode van 30 jaar kan nog wel, maar dan zal je rente ook de hoogte in schieten.

Wil je meer info over hoe je het best te werk gaat bij het afsluiten van een woonlening? Neem dan een kijkje in onze rubriek Lenen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/niemand-leent-nog-langer-dan-25-jaar/