livios logo

Nieuwbouw duizenden euro’s duurder

Nieuwe woningen en renovaties worden een stuk duurder door de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid van aannemers. Dat vertelt Peter Vermiert, partner bij verzekeringsmakelaar RiskSolutions, aan Het Belang van Limburg. “Maar het is de bouwheer die opdraait voor die kosten”.

Vanaf 1 juli 2018 moeten alle aannemers een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ze bij een nieuwbouw- of renovatieproject betrokken zijn. Bij een nieuwbouwwoning van 350.000 euro kost deze verzekering 2.900 euro.

Foto Graux & Baeyens Architecten
  

Aannemers

Vanaf 1 juli 2018 moeten alle aannemers een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ze bij een nieuwbouw- of renovatieproject betrokken zijn. Deze wet beschermt consumenten bij schade die te maken heeft met de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van een woning. Bij de aanvang van de werken moet iedere aannemer  een attest ervan kunnen voorleggen. Heef hij het niet? Dan riskeert hij een boete tot 10.000 euro.

Architecten

De tienjarige aansprakelijkheidsverzekering biedt niet alleen extra bescherming, ze regelt ook de jarenlange discriminatie van architecten. Vanaf 2007 waren architecten al verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Nu dus ook aannemers.

Bouwheer

Wie draait op voor deze extra verzekeringskosten? “In principe is het zo dat elke aannemer in het bouwproces een eigen verzekering neemt. De ruwbouwaannemer, de dakwerker, de aannemer die ramen en deuren plaatst, het bedrijf dat de betonkelder plaatst. Uiteindelijk zit je met vier verzekeraars, vier premies en als er iets mis gaat, met vier experts. Je voelt het al: chaos troef”, vertelt Peter Vermiert.

Volgens Vermiert is er echter een oplossing. Samen met Bouwunie Limburg bedacht hij een formule waarbij alle onderdelen van het bouwen worden gedekt door één polis. “Daarbij is het niet de aannemer die telkens een aparte verzekering neemt, maar de bouwheer die één verzekering neemt die het hele bouwproces dekt.”

Kostenplaatje

Die formule maakt ook een financieel verschil. Bij een nieuwbouwwoning van 350.000 euro kost de aansprakelijkheidsverzekering 2.900 euro. Als je het doet via de individuele aannemers, dan loopt de verzekering op tot een veelvoud daarvan.

Gedelegeerd bestuurder Davy Maesen van Bouwunie Limburg vindt het dan ook belangrijk dat mensen met bouwplannen goed geïnformeerd worden. “Anders is het niet ondenkbaar dat de bouwheer de aansprakelijkheidsverzekering gewoon overlaat aan de aannemers, wat zijn project alleen maar duurder maakt.”

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/nieuwbouw-duizenden-euros-duurder/