livios logo

Nieuwe minister, nieuwe premies

Het is een beetje een traditie geworden. Iedere keer dat er een nieuwe regionale minister van Energie naar voren treedt, komt die ook met een nieuwe premieregeling op de proppen. Ook Céline Fremault, minister van Energie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft haar dossier al ingediend. Vanaf 2016 moet het nieuwe systeem in werking treden.

Céline Frémault

Om vanaf 2016 in aanmerking te komen voor een premie, moet je in één van de volgende drie categorieën terecht kunnen: isolatie, verwarming en (energie)doorlichting.


  

milieu_TOP_Cerapur_02

De grootte van de premies, die zullen afhangen van de inkomstenschaal waarbinnen je valt.

Foto Junkers
  

En wel hierom: 72 % van alle energieconsumptie in de regio Brussel komt vanuit de woningen. Het is daar dat volgens de minister heel wat verbetering mogelijk is. Ze heeft een dubbel voordeel voor ogen: zowel financieel als ecologisch.

Harde keuzes

Om het doel te behalen, heeft de minister ingehakt op een aantal - volgens haar - niet meer nuttige kostenposten. Geen premies meer bijvoorbeeld voor A++-koelkasten (50 euro). Hetzelfde voor nieuwbouwwerken voor bijna-energieneutrale woningen.

Het budget is strak - 22 miljoen euro per jaar - dus moesten er keuzes gemaakt worden. Toch is het plan om niet te snoeien, maar om te herverdelen. De premies zijn talrijk en zullen blijven bestaan. Ze zullen alleen anders worden verdeeld.

Drie grote assen

Om vanaf 2016 in aanmerking te komen voor een premie, moet je in één van de volgende drie categorieën terecht kunnen: isolatie, verwarming en (energie)doorlichting. Volgens het kabinet van minister Fremault moet deze nieuwe onderverdeling voor de nodige resultaten zorgen.

En ook voor voorzieningen zoals schoolgebouwen moet dit nieuwe systeem meer voordelen opleveren. Een pluspunt vooral voor heel wat scholen, waar tegenwoordig nog vaak zo'n 30 % van het totaalbudget naar stookkosten gaat.

Drie premieschalen

Minister Fremault wil ook dat meer mensen in aanmerking komen voor de premies. Maar met het beperkte budget voorhanden heeft ze nu in eerste instantie de grootte van de premies afgestemd op de inkomsten van de aanvragers.

Ook hier vanaf 2016 drie categorieën: A, B of C. Verdien je onder de 33.525,36 euro per jaar, dan kom je terecht in categorie C. De hogere inkomstenschalen vallen binnen categorie A of B.

Hoe gaat dit praktisch te werk? Neem nu bijvoorbeeld dat je je dak wil laten isoleren. Dan zal je binnen categorie C een premie van 25 euro per vierkante meter krijgen. Voor iemand binnen categorie A valt dat bedrag terug naar 15 euro per vierkante meter.

Bron: La Libre, RTBF, 7sur7

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/nieuwe-minister-nieuwe-premies/