livios logo

Nieuwe woning bouwen? In België betaal je minder dan in onze buurlanden

Heb jij vorig jaar een nieuwe woning gebouwd? Dan betaalde je gemiddeld 2.481 euro per m², ofwel 4,2% meer dan in 2017. Volgens de Deloitte Property Index ligt België met die stijging onder het gemiddelde van de EU. De afgelopen drie jaar ging de prijs van een nieuwbouwwoning in België met ongeveer 10% omhoog.

Groot verschil met andere landen

Klinkt een stijging van 10% veel? Toch is die een pak minder hoog dan in Duitsland en Nederland, waar de prijzen met respectievelijk 19 en 27% de lucht in schoten. In Spanje betaal je 21% meer dan drie jaar geleden, in Portugal zelfs 32%. De prijs per m² blijft in die laatste twee landen wel lager dan in België. Alleen in Italië gaat de gemiddelde prijs naar beneden. Volgens De Tijd verwacht Fréderic Sohet, managing partner bij Deloitte België, niet dat België de stijgingskloof snel zal dichten.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Belgische steden dicht bij elkaar

Ook in de grote Belgische steden namen de prijzen van nieuwbouw in 2018 toe, met ongeveer 4 à 5%. In Brussel, Antwerpen en Gent betaal je tot wel 35% meer dan het Belgische gemiddelde. De prijzen per m² zijn in de drie steden vergelijkbaar: je betaalt gemiddeld 3.200 euro in Gent, 3.300 in Antwerpen en 3.400 in het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

 Europese hoofdsteden pak duurder

In de meeste Europese landen is het een pak duurder om in de hoofdstad te bouwen dan in België, ook in vergelijking met de andere grote steden. Zo betaal je in Amsterdam net niet minstens dubbel zoveel als in de rest van het land. In Londen en Parijs moet je zelfs makkelijk het driedubbele ophoesten. Bovendien blijven de huurprijzen per m² in Brussel relatief laag ten opzichte van die andere hoofdsteden. Opvallend: in Spanje, Duitsland en Italië betaal je in sommige steden gemiddeld meer dan in de hoofdstad.

Gemiddelde prijs per m² in EU (eind 2018):

  • Portugal: 1.088 euro
  • Spanje: 2.133 euro
  • Italië: 2.311 euro
  • België: 2.481 euro
  • Nederland: 2.521 euro
  • Denemarken: 2.683 euro
  • Duitsland: 3.405 euro
  • Frankrijk: 4.016 euro

Bron: De Tijd

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/nieuwe-woning-bouwen-in-belgie-betaal-je-minder-dan-in-onze-buurlanden/