livios logo

(Nog even) extra profijt voor energieleners

De goedkope energieleningen verdwijnen vanaf 2019. Tot dan gaan de leenbedragen wel omhoog. We moeten meer investeren in energetische renovaties. De Vlaamse regering geeft daarom nog een keer vol gas.

We moeten meer investeren in energetische renovaties. De Vlaamse regering geeft daarom nog een keer vol gas.

Foto Livios
  

Tot 15.000 euro

Voordien kon je een energielening aangaan aan een rente van 0 % (kwetsbare Vlamingen) of 2 %. En dat voor een bedrag van maximum 10.000 euro. Het bedrag gaat het komende anderhalf jaar nog eens met 5.000 euro omhoog. Ook de leentermijn wordt opgetrokken van vijf naar acht jaar, tot tien jaar voor de sociale doelgroep. Ook nieuw: verenigingen kunnen aan lening afsluiten aan 1 % rente.

Ten slotte wordt de sociale doelgroep uitgebreid. Je komt hiervoor in aanmerkingen als je geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit of als je een gezamenlijk belastbaar inkomen hebt tot en met 30.060 euro.

Banken nemen rol over

Tot 2019 kan je terecht bij de Energiehuizen voor de energielening. Na de omschakeling kunnen nog alleen sociale doelgroepen en verenigingen er terecht. En de rest? Sinds vorig jaar sloot Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, een akkoord met enkele banken om zelf goedkope energieleningen aan te bieden. Lukt het niet via de bank, dan kan je alsnog aankloppen bij de Energiehuizen.

De Energiehuizen zelf krijgen door de hervorming minder werk. Zij worden binnenkort een centraal aanspreekpunt rond alle energiekwesties. Het doel: info verstrekken en renoveerders ontzorgen met het oog op een energetische renovatie.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/nog-even-extra-profijt-voor-energieleners/