livios logo

Ouders steunen jongeren meer bij aankoop woning

Foto BNP Paribas Fortis
  

De Belgen financieren de jongste jaren een steeds kleiner deel van de aankoop van een woning met een hypotheeklening. Dat blijkt uit gegevens van marktleider Fortis.

Oud helpt jong

De quotiteit of de verhouding van het ontleende bedrag tegenover de aankoopprijs van de woning is gedaald. Tot 2005 ging deze nog in stijgende lijn. Fortis ziet meerdere oorzaken van dit fenomeen. Jongeren kunnen meer en meer een beroep doen op de ouders die een startbedrag voorzien. De oudere generatie helpt de jongere ‘starten’. Nog oorzaken zijn de stijgende vastgoedprijzen en rentes, terwijl de lonen langzamer toenemen.

Langer lenen

Door de hoge vastgoedprijzen leent de Belg steeds langer. De gemiddelde looptijd steeg van 20 jaar in 2006 naar 22 jaar in 2007. De woonkredieten op 25 en 30 jaar nemen elk een vijfde voor hun rekening. In 2005 was dat respectievelijk amper 3,60 en 0,90%. Toch blijft de lening op 20 jaar met een vaste rentevoet het meest populair (25,63%). Nog een feit is dat de ontleners er vroeg aan beginnen. Zestien procent is jonger dan 26 jaar.

Geen prijzenslag

In de aanloop naar Batibouw verwacht Fortis geen prijzenslag voor woonkredieten. Fortis pakt net als de andere grote banken alvast niet uit met lagere rentes. Wel presenteren zowat alle financiële instellingen nieuwe formules en mogelijkheden voor hypotheekleningen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/ouders-steunen-jongeren-meer-bij-aankoop-woning/