livios logo

Plan en beheer je budget als een pro

Een doordacht financieel plan is een cruciale factor in het succes van elk (ver)bouwproject. Samen met David Van Malcot van Intrum Justitia, specialist inzake factureren, betalingen en incasso, schotelen we jou negen onmisbare tips voor.

1. Spaar en vergaar

Het aandeel eigen inbreng stijgt en stijgt. Tip één: spaar!


  

Ook al is een huis, appartement of nieuwbouw nog verre toekomstmuziek voor jou: spaar! "Eigen inbreng wordt belangrijker en belangrijker", vertelt David Van Malcot. En dan hebben we het niet over enkele duizenden, maar tienduizenden euro's eigen kapitaal. Al staat eigen bij jongere ontleners vaak synoniem voor papa en mama. Goed om weten: verschillende banken bieden formules aan om te 'woonsparen'.

2. Shop met voorbedachte rade

Een lening op maat is de eerste stap naar je (eerste) woning. Maar zo'n lening komt niet aanwaaien. "De markt is complex, maak dus je huiswerk. Sommige jongeren denken dat banken overheidsinstellingen zijn. Maar net als andere bedrijven willen ze vooral winst maken. Stel je kritisch op en durf te onderhandelen. Hetzelfde bij bouwbedrijven, aannemers en installateurs: als je weet waarover je praat, sta je sterker."

3. Bepaal een maximum(budget)

Probeer niet te ver te springen. Tip drie: leg jezelf een realistisch maximumbudget op!


  

Met welke partij je ook rond de tafel zit: bepaal voor jezelf een maximumbudget. Zowel voor het totaalplaatje als per post. David Van Malcot: "Misschien denk je Ach, op die duizend euro zal het wel niet steken. En voor je het weet ben je toch gezwicht voor bepaalde extraatjes. Je maakt jezelf wijs dat je nog makkelijk kan bijlenen. Of dat je wel zal besparen op een andere uitgavenpost." Maak dezelfde oefening voor je lening. Leg het maximumbedrag vast dat je maandelijks wil afbetalen. De 33 %-regel geldt hier als vuistregel. Onze rubriek Lenen maakt je wegwijs.

4. Bouw een veiligheidsmarge in

Deze tip begint al meteen bij je eigen inbreng. Heb je een kapitaaltje bij mekaar gespaard? Goed! Maar maak niet de fout om je hele rekening te plunderen. Zorg voor een buffer om onverwachte, niet-(ver)bouwgerelateerde kosten op te vangen.
Trek die gedachtelijn door naar je koop- of (ver)bouwbudget. Zeker bij renovatie! Architect Kati Lamens tipt op een marge van 15 % van je verbouwbudget. Laat je niet schaakmat zetten door een onvoorziene meerkost!

5. Vraag of maak een raming

Uiteraard vraag je aan je architect en/of sleutel-op-de-deurbedrijf een totaalbedrag voor je project. Daar hoort trouwens ook een duidelijke afspraak bij over het ereloon van je architect. Maar vraag ook om een raming per kostenpost. Zo heb je op het begin van de rit een zicht op het kostenplaatje van de metselwerken, dak, buitenschrijnwerk, verwarming, sanitair, keuken, badkamer, ... Dan weet je wat je mag en kan besteden per onderdeel.
Gaat het om een kleinschaligere renovatie en werk je zonder architect? Maak dan zelf een raming. Met onze richtprijzen, bijvoorbeeld.

6. Behou het overzicht

Die kostenverdeling per post zal je ook helpen om het overzicht te behouden. Hoe uitgebreider je project, hoe belangrijker dat is. Steek alles in Excel, noteer het in een schriftje, maakt niet uit: hou alles regelmatig en nauwgezet bij. Hoeveel heb je al uitgegeven en hoeveel budget is er nog over? Welke facturen moet je nog betalen? Geen organisatietalent? Vraag dan aan je architect om je te helpen. Maar maak duidelijk afspraken over wat je van hem of haar verwacht.

7. Breng premies in kaart

Bouwplannen? Dan mag je deze tip overslaan. Verbouwplannen? Dan heb je recht op allerhande premies. Ja, die premies veranderen geregeld. En ja, het is geen simpele materie. Maar onze Premielinker schept duidelijkheid!

8. Durf kiezen

Maak een onderscheid tussen wat je wil en wat moet. Tip acht: stel prioriteiten!


  

"Kiezen is verliezen", erkent David Van Malcot. "Als je budget het niet toelaat: kies dan die goedkopere keuken die wat minder fancy is. Wacht het goede moment af voor die verbouwing of uitbreiding. Durf te faseren. Stel prioriteiten bij je bouw of verbouwing. Als ik zie welke budgetten er soms uitgegeven worden aan bijkomstigheden..." Dit artikel is alvast een goed startpunt, ook voor verbouwingen: Wat zijn de kostenbepalers bij een nieuwbouw?

9. Trek op tijd aan de alarmbel

"Mocht je toch in de problemen geraken, blijf er dan niet mee zitten. Praat erover met je bank en de bedrijven waar je een openstaande rekening hebt. Probeer op een goede manier tot een betalingsafspraak te komen", besluit David Van Malcot.

10. Vul aan...

Ontbreekt hier volgens jou een praktische tip om het financieel plaatje van een (ver)bouwproject te doen kloppen? De ultieme tip die het verschil maakt tussen succes en falen? Laat het ons weten via redactie@livios.be of deel je ervaringen op ons forum! Je doet er niet alleen ons, maar ook toekomstige (ver)bouwers een groot plezier mee.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/plan-en-beheer-je-budget-als-een-pro/