livios logo

"Rente woonlening opnieuw op historisch dieptepunt"

Na een kleine opflakkering staan de hypotheekrentes opnieuw op een historisch laag peil. Dat berekende Spaargids.be.

De oorzaak van de nieuwe rentedaling ligt volgens Spaargids bij het uitblijven van sterk economisch herstel. En van nieuwe spelers op de markt, dus meer concurrentie.

Foto BNP Paribas Fortis
  

De site rekende het gemiddelde niveau uit voor de tien voordeligste leningen met een looptijd van 20 jaar, met vaste rentevoet. Dat ligt vandaag de dag op 2,631 %. Een nieuw laagterecord. Het vorige record lag op 2,817 %, in juni vorig jaar. De daling zou ook opnieuw voor een stormloop op herfinancieringen leiden.

Opletten voor extraatjes

De oorzaak van de nieuwe rentedaling ligt volgens Spaargids bij het uitblijven van sterk economisch herstel. Daardoor bleef een verdere stijging van de rente uit. Maar ook een aantal nieuwkomers op de markt spelen hun rol, want er is meer concurrentie.

Let wel op: vaak is het zo dat banken een aantrekkelijke rentevoet aanbieden, maar dan hangt er wel nog iets extra aan vast. Zo moet je dan bijvoorbeeld een schuldsaldo- en brandverzekering erbij nemen en moet je je loon ook laten storten bij de bank waar je je woonlening afsluit.

Goed vergelijken tussen verschillende kredietverleners is en blijft dus de boodschap. Pluspunt: de banken zijn vanaf nu wel verplicht om je hier expliciet over te informeren.

Bron: De Standaard

 

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/rente-woonlening-opnieuw-op-historisch-dieptepunt/