livios logo

Ruim een derde van de bouwers heeft meer dan 60.000 euro startkapitaal

Belgen investeerden in 2017 weer meer in hun eigen woning. Zowel het startkapitaal als het gemiddelde budget voor de aankoop of bouw van een woning steeg. Dit blijkt uit de resultaten van de zevende editie van het Trendrapport van de Woningmarkt van woningbouwbedrijf Blavier. “Toch blijft een eigen woning kopen voor veel jongeren financieel zwaar”.

Door het versterkte consumentenvertrouwen is de Belg bereid om meer te investeren in een eigen woning. Ook het gemiddelde startkapitaal steeg.


  

De resultaten van het nieuwe Trendrapport komen voort uit een onderzoek onder 500 Belgen die de voorbije vijf jaar een woningproject hebben afgerond, ermee bezig zijn of binnen het jaar plannen hebben. Wij zetten de belangrijkste bevindingen voor jou op een rij.

Startkapitaal en budget stijgt

Door het versterkte consumentenvertrouwen is de Belg bereid om meer te investeren in een eigen woning. Ook het gemiddelde startkapitaal steeg. 35% van de bouwers beschikte in 2017 over een startkapitaal van 60.000 tot 100.000 euro. In 2016 was dat slechts 25%.

Startkapitaal20162017
lager dan 10.000 euro 41% 32%
20.000 tot 40.000 euro 20% 25%
60.000 tot 100.000 euro 25% 35%

Diep in portemonnee tasten voor hypotheek

"Ondanks de stijging van het startkapitaal en budget voor een eigen woning, mogen we het aantal jongeren voor wie een eigen woning verwerven financieel zwaar weegt niet onderschatten", aldus Stefan Hallez.

Foto Getty Images
  

Uit het onderzoek blijkt dat veel Belgen diep in hun portemonnee tasten voor hun eigen woning:

  • Bijna een op de vier vindt een afbetaling van 600 tot 800 euro aanvaardbaar;
  • 15% betaalt maandelijks meer dan 1.100 euro voor zijn lening;
  • Een op de tien houdt na aftrek van de hypotheek minder dan 700 euro over;
  • 41% denk zijn woning niet te kunnen afbetalen als zijn partner zijn job verliest;
  • 33% heeft naast de hypotheek nog andere leningen lopen.

Heb je zelf bouwplannen? Bereken hier of jouw gewenste nieuwbouwwoning betaalbaar is.

Financieel zwaar voor jongeren

“Ondanks de stijging van het startkapitaal en budget voor een eigen woning, mogen we het aantal jongeren voor wie een eigen woning verwerven financieel zwaar weegt niet onderschatten. Het huidige financieringssysteem is weinig flexibel. Daarom roepen we zowel de banksector als de overheid op om creatieve oplossingen te bedenken om een eigen woning betaalbaar te houden zonder financiële risico’s”, zegt Stefan Hallez, algemeen directeur van Blavier.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/ruim-een-derde-van-de-bouwers-heeft-meer-dan-60000-euro-startkapitaal/