livios logo

“S-peil maakt nieuwbouw minstens 5.000 euro duurder”

Vanaf 1 januari volgend jaar doet het S-peil zijn intrede in de woningbouw. Het huidige K-peil en de netto-energiebehoefte als eisen voor de particuliere woningbouw verdwijnen. Maar het E-peil blijft wél bestaan. Volg je nog? We leggen het je zo dadelijk uit. Hoe dan ook, deze nieuwe norm zorgt nu al voor de nodige ophef. “Voor een nieuwbouwwoning wordt het gemiddeld 5.000 euro duurder om de vereiste waarden te halen”, klinkt het bezorgd.

Het S-peil geeft de isolatie- en ventilatiewaarde van je gebouwschil weer.

Foto Getty Images
  

“Om een S-peil van 31 te halen, moeten de ramen voor een doorsnee ontwerp 20 % kleiner worden”, berekende architect Luc Dedeyne al via een simulatie.

Foto Profel
  

Andere kosten gaan dan weer omhoog, waarschuwt hij: “Denk maar aan extra isolatie, andere dakconstructies, zonnewering en driedubbel glas. Maar de terugverdientijd is erg lang."

Foto Isolteam
  

Waardemeter voor isolatie en ventilatie

Vandaag vertelt het K-peil je hoe goed jouw woning isoleert. Ook belangrijk is de netto-energiebehoefte van je woning. Deze waarde geeft aan hoeveel energie je woning nodig heeft om te verwarmen en te koelen. Beide waarden bestaan niet meer in 2018 als eisen voor particuliere woningen. In de plaats komt het S-peil. Deze score geeft de energie-efficiëntie van je gebouwschil weer (muren, ramen, dak, vloeren).

Wie in 2018 een bouwaanvraag indient, moet een S-peil van 31 halen. Je E-peil blijft gewoon bestaan (vanaf volgend jaar mag een nieuwbouwwoning maximaal een E-peil van 40 halen, nvdr.) Nog even ter herinnering: het E-peil geeft de totale energiescore van je woning aan.

“Véél te streng”

Binnen de bouwwereld was er al langer vraag naar een ruimere norm. Alleen is de norm onredelijk streng, klinkt nu bij een deel van diezelfde experten. Met voorop architect Luc Dedeyne, ook energieconsulent bij sectororganisatie Bouwunie.

Hij berekende wat de S31-norm straks voor de nieuwbouwer betekent: “Voor een appartement of rijwoning zal het nooit een probleem zijn om de norm te halen. Maar een halfopen bebouwing wordt 3.000 à 4.000 euro duurder. Voor een alleenstaande woning is dat 5.000 euro.” Al kunnen de kosten nog hoger oplopen volgens hem. Toch is niet iedereen het hiermee eens. Lees hier de duidelijke opinie van ingenieur-architect Pieter Lootens.

Hoe haal je een beter S-peil? 

Welke factoren zorgen ervoor dat je een beter of slechter S-peil behaalt? Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) legt uit: “Meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning en minder glas. Wie compacter bouwt (wat niet noodzakelijker kleiner betekent, maar minder oppervlakte van de gebouwschil), verkrijgt een lagere en dus betere S-waarde.”

“Besparen op hernieuwbare energie”

“Om een S-peil van 31 te halen, moeten de ramen voor een doorsnee ontwerp 20 % kleiner worden”, berekende architect Luc Dedeyne al via een simulatie.

Andere kosten gaan dan weer omhoog, waarschuwt hij: “Denk maar aan extra isolatie, andere dakconstructies, zonwering en driedubbel glas. Maar de terugverdientijd is erg lang. Bovendien gaan mensen gaan hierdoor besparen op hernieuwbare energie, zoals warmtepompen.”

En wat als je de norm toch niet haalt? Dan volgt een boete van 3.000 tot 6.000 euro, meent Dedeyne.

“Niet te streng”

Minister Tommelein blijft echter achter de norm staan: “60 % van alle woningen voldeed twee jaar geleden al. Van de nieuwe vrijstaande woningen haalde 90 % een S-peil van 35. Het was niet de bedoeling om een norm op te leggen die alle woningen al halen. We moeten ambitieuzer zijn.” Vanaf 2021 ligt het S-peil vast op 28.

Bron: De Standaard, Vlaamse overheid

Niet alleen de nieuwbouw staat voor grote uitdagingen. Livios sprak met renovatie-expert Wouter Hilderson met Pixii: "De mensen weten niet wat op hen afkomt."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/s-peil-maakt-nieuwbouw-minstens-5000-euro-duurder/