livios logo

Schade bij werfdiefstal bedraagt al snel 30.000 euro: zo kan je het vermijden

Zit jij momenteel middenin een bouw- of (groot) renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren. Volgens Federale Verzekering bedraagt de gemiddelde schade bij een werfdiefstal namelijk ongeveer 30.000 euro. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Maar wat kan je doen om een werfdiefstal te voorkomen?

Wie het slachtoffer wordt van een werfdiefstal, ziet de schadekosten vaak vlot oplopen. “Je zit zelfs al snel aan een bedrag van 30.000 euro”, zegt Olivier De backer van Federale Verzekering. “Het gaat dan niet alleen om de gestolen materialen zelf, maar ook om de inbraakschade en herstellingswerken. De daders behoren vaak tot georganiseerde dievenbendes, die zich vooral richten op boilers, cv-ketels en pas geïnstalleerde keukens. Ze gaan die installaties heus niet netjes demonteren vooraleer alles mee te nemen, integendeel. We zien dat dat soort diefstallen de afgelopen twee à drie jaar sterk is toegenomen.”

Tip: Ben je het slachtoffer van een werfdiefstal? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en meld het schadegeval ook meteen bij je verzekeraar.

 

aannemer bouwpartner werf

Zorg dat de werf goed beveiligd is. Je aannemer is wettelijk verplicht om die af te sluiten, maar niet elke oplossing is even efficiënt.


© Getty Images  

Inbraak via dak dief inbreker

Ben je het slachtoffer van een werfdiefstal? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en meld het schadegeval ook meteen bij je verzekeraar.


© Getty Images  

Wat kan je doen om het te vermijden?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Volg daarom deze vijf tips om dievenbendes te slim af te zijn.

  • Vraag de politie om een oogje in het zeil te houden. Als je even contact met hen opneemt en het adres van je werf doorgeeft, houden ze die doorgaans wel in de gaten. Deins er ook zeker  niet voor terug om de omliggende buren in te schakelen voor wat extra sociale controle.

  • Zorg dat de werf goed beveiligd is. Je aannemer is wettelijk verplicht om die af te sluiten, maar niet elke oplossing is even efficiënt. Goed verankerde en vastgemaakte metalen hekken van twee meter hoog zijn ideaal. Die vormen al een eerste serieuze hindernis voor geïnteresseerde boeven. Spreek je aannemer daar gerust over aan.

  • Laat niet alles te lang op voorhand leveren. Hoe langer je buizen, verwarmingsketels en andere materialen op de werf laat liggen, hoe groter het risico dat er iemand zijn slag komt slaan. Zorg daarom dat je de meeste benodigdheden pas laat leveren vlak voor je ze nodig hebt.

  • Pak het strategisch aan en zet de kat niet bij de melk. Sluit je werf, containers en voertuigen niet alleen af, maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de waardevolste spullen het moeilijkst bereikbaar zijn. Bewaar ze ook zoveel mogelijk uit het zicht. Zorg er wel voor dat alles makkelijk bereikbaar blijft voor jezelf en je aannemers en dat er niets kan wegwaaien.

  • Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Met een ABR-verzekering (Alle Bouwplaats Risico) ben je gedekt tegen diefstal van en schade aan materialen en bouwelementen die voor je woning zullen dienen, zoals ramen en deuren, bakstenen, verwarmingsketels …

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/schade-bij-werfdiefstal-bedraagt-al-snel-30000-euro-zo-kan-je-het-vermijden/