livios logo

Schuldsaldo

Bij een schuldsaldoverzekering betaalt de verzekeraar (een deel van) het resterende saldo van het bouwkrediet terug als de ontlener overlijdt. Een koppel dat een bouwkrediet afsluit, gaat gewoonlijk een schuldsaldoverzekering ‘op hoofd’ van de ene en een tweede ‘op hoofd’ van de andere partner aan.

Premiebedrag

Het premiebedrag van een schuldsaldoverzekering is vooral afhankelijk:

  • van het verzekerde bedrag,
  • de duur van de verzekering en
  • het risicoprofiel van de verzekerde (leeftijd, gezondheidstoestand, …).
verzekeringen


  

geld lenen bank fortis

Foto Thuis in geldzaken
  

Verdeelsleutel

Het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij zal moeten betalen, hangt af van de verdeelsleutel die je als ontlener bepaalt. De partners kunnen zich beide voor een bepaald percentage van het ontleende bedrag verzekeren. Meestal hanteert men een 50-50-verhouding waarbij elke partner zich voor de helft verzekert. Als een van beiden sterft, moet de overgebleven partner nog de helft van het saldo terugbetalen.

Een andere optie is om de verdeelsleutel te bepalen op basis van het inkomen. Werkt een van beiden bijvoorbeeld parttime, dan is eerder een 75-25 verdeling aangeraden. In dat geval betaalt de verzekeringsmaatschappij 75 % van het resterende bedrag uit als de voltijds werkende partner overlijdt en 25 % als de andere sterft.

Je kan in totaal ook meer dan 100 % van het kapitaal laten verzekeren (vb. 75-50). Om helemaal safe te zitten, kunnen beide partners een schuldsaldoverzekering afsluiten voor het totale geleende bedrag (100-100). Onder bepaalde voorwaarden kan je de premie van een schuldsaldoverzekering fiscaal in mindering brengen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/schuldsaldo/