livios logo

Sociale lening boomt, woonlening nooit goedkoper

Nieuws uit leningenland: de Vlaamse sociale lening piekt, de langetermijnrente daarentegen maakt een omgekeerde beweging en bereikt een diepterecord.

4.000 gezinnen, 570 miljoen euro

Recordtijd in leningenland: een woonlening was nog nooit zo goedkoop, het totaalbedrag aan sociale leningen nog nooit zo hoog.


  

Ongeveer 4.000 gezinnen zullen dit jaar een sociale lening toegekend krijgen van de Vlaamse overheid. Goed voor een totaalbedrag van 570 miljoen euro. Een record, zo meldt De Zondag.
Sociale leningen geven mensen met beperkte middelen de kans om tegen een lagere rentevoet zelf een woning te kopen en/of te renoveren. In Vlaanderen zijn er twee spelers op de markt: de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en het Vlaams Woningsfonds van de Gezinsbond (VWF).

Langetermijnrente historisch laag

De Belgische langetermijnrente heeft vorige week een nieuw laagterecord bereikt. De rente op tien jaar klokte af op 2,38 %, het laagste peil sinds 1993. En dat is goed nieuws voor wie een woonlening aangaat, want die rentevoet wordt immers sterk bepaald door de langetermijnrente.
In het najaar van 2011 piekte de Belgische rente nog op bijna 6 %, maar nu is ze in dalende lijn. Dat komt omdat ons land door de financiële markten als 'veilig' wordt aanzien.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/sociale-lening-boomt-woonlening-nooit-goedkoper/