livios logo

Sociale woonlening te populair

Door het grote succes van de sociale woonlening raakt het jaarbudget van het Vlaams Woningfonds te snel uitgeput. Strengere toekenningsvoorwaarden volgen.


  

Voor de tweede keer dit jaar is het budget van het Vlaams Woningfonds bijna uitgeput. Minister van Wonen Homans wil daarom de voorwaarden verstrengen. Dat schrijft De Morgen.

De sociale woonleningen van het Vlaams Woningfonds komen mensen met een bescheiden inkomen tegemoet: zij krijgen vaak geen lening vast bij de bank en kloppen bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) aan. De rentevoet van de sociale woonlening schommelt sinds september tussen de 2 en 2,97 procent. Nog altijd veel lager dan bij de bank. Dat verklaart meteen het gigantische succes. 2014 overtreft hierbij zelfs het recordjaar van 2013.

Kosten swingen de pan uit

In maart verhoogde de Vlaamse regering het budget al met 600 miljoen extra of zo'n 3.200 bijkomende leningen. In negen maanden tijd werd voor ruim 592 miljoen euro aan sociale woonleningen uitgeschreven, bovenop het bestaande budget van 650 miljoen euro. Met nog amper 88 miljoen euro haalt het Woningfonds het einde van het jaar niet. 'Binnen een maand, maximaal twee, zal de pot leeg zijn. Vanaf dan kunnen we geen leningvragen meer aannemen", zegt Ann Reynaert van de VSMW.  

Uitgesloten: private nieuwbouw, herfinanciering en bouwgrond

Homans wil de voorwaarden daarom nog strenger maken voor het krijgen van een sociale lening. Bouw je zelf een huis, koop je een grond of herfinancier je je lening? Dan kom je binnenkort sowieso niet meer in aanmerking. Deze strengere voorwaarden staan al in het regeerakkoord van de Vlaamse regering. Homans werkt momenteel aan een beleidsnota.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/sociale-woonlening-te-populair/