livios logo

SOS (ver)bouwprobleem: doe je in de toekomst beroep op de Ombudsdienst Bouw?

Ben jij voldoende beschermd tegen (ver)bouwproblemen? Er zijn een aantal verzekeringen waarop je een beroep kan doen bij schade aan je woning tijdens of na het bouwproces. De Inspecteur op Radio 2 hoorde heel wat getuigenissen van (ver)bouwers aan waaruit blijkt dat zij nog vaak in de kou blijven staan. Kan een Ombudsdienst Bouw hier verandering in brengen?

Je kan beroep doen op een ABR-verzekering voor alle schade tijdens de werken ongeacht wie er in fout is. De tienjarige aansprakelijkheid van architecten en aannemers dekt ‘ernstige’ schade na de definitieve oplevering. Voor kleine gebreken kan je je aannemer of architect in gebreke stellen via een aangetekende brief. Betwisten zij hun aansprakelijkheid? Dan kan je de Verzoeningscommissie Bouw inschakelen. Te ingewikkeld?

Er zijn een aantal verzekeringen waarop je een beroep kan doen bij schade aan je woning tijdens of na het bouwproces.

Foto Getty Images
  

“Er is duidelijk nood aan een meldpunt waar mensen met hun klachten terecht kunnen”, vindt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Foto Bouwunie
  

Ombudsdienst Bouw?

Een Ombudsdienst Bouw kan volgens De Inspecteur een oplossing bieden. Er bestaan al tal van ombudsdiensten, maar opvallend genoeg nog geen voor de bouwsector. Na heel wat getuigenissen van (ver)bouwers pleit De Inspecteur op Radio 2 daarom ook voor een Ombudsdienst Bouw waar mensen met een (ver)bouwprobleem terecht kunnen.

Meldpunt nodig

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie reageert alvast positief: “Er is duidelijk nood aan een meldpunt waar mensen met hun klachten terecht kunnen, waar ze tips en informatie krijgen over wat ze kunnen doen en waar ze moeten aankloppen.”

Voorkomen beter dan genezen

Een Ombudsdienst Bouw kan volgens Bouwunie ook zeker preventief werken: “Het meldpunt kan mensen tips geven over waarop je moet letten als je wil (ver)bouwen, wat je moet controleren en waar je hiervoor terecht kan. Dit kan helpen om cowboys van de markt te halen. Want bouwproblemen voorkomen, is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten.”

Tip: ben jij voldoende verzekerd? Raadpleeg onze verzekeringenwijzer!

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/sos-ver-bouwprobleem-doe-je-in-de-toekomst-beroep-op-de-ombudsdienst-bouw/