livios logo

Te weinig eigen centen? Vader en moeder staan nog altijd klaar.

De rentes voor woonleningen blijven historisch laag liggen. De spaarboekjes brengen op hun beurt amper op. Combineer dat met de traditionele Belgische honger naar de baksteen, en de som is vaak snel gemaakt. Toch wordt investeren in een woning almaar moeilijker. De banken verwachten dat je zelf flink wat eigen middelen kan bijpassen voordat het licht op groen gaat voor een lening. 

Heel wat ouders willen zelfs nog vrij zwaar investeren in de woning van hun kinderen.


  

Toch komt het er op aan om goede afspraken te maken in het geval van een lening tussen ouders en kinderen.


  

Tenzij je hulp krijgt. Uit een onderzoek van Radio 1 en De Tijd blijkt namelijk dat jongeren de laatste jaren vaker kunnen rekenen op vader en moeder. 

Tot 50.000 euro

Heel wat ouders willen zelfs nog vrij zwaar investeren in de woning van hun kinderen. Meer dan de helft van de ondervraagden springt nog graag bij als dat nodig blijkt. Dat gaat van sommen van 10.000 tot zelfs 50.000 euro. 

Toch neemt volgens het onderzoek de twijfel ook toe bij de ouders naarmate hun leeftijd stijgt. Dat kan liggen aan de eigen beperkte financiële ruimte. Daar waar jongere ouders (tot 34 jaar) nog wat optimistischer zijn over hun financiële toekomst.

Ten slotte blijkt ook dat heel wat investerende ouders graag ook wat mee beslissen over de uiteindelijke woning van hun kinderen. Zo gaan heel wat ouders de laatste jaren ook vaker mee op huizenjacht, bevestigt Isabelle Vermeir van Century21.

Lenen aan je kinderen of van je ouders: tips

Toch komt het er op aan om goede afspraken te maken in het geval van een lening tussen ouders en kinderen. Hoe goed de familiebanden of afspraken ook zijn. Misschien kan je er zelfs nog wat extra uithalen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/te-weinig-eigen-centen-vader-en-moeder-staan-nog-altijd-klaar/