livios logo

U investeert in (fiscale) energiezuinigheid

Foto Izen nv
  

De Liviosbezoeker is zich bewust van het nut van energiezuinige investeringen. Getuige zijn de resultaten van de polling ‘Welke energiezuinige investering heb jij al gedaan?’. Ruim een derde van de respondenten deed zelfs meer dan één investering en amper 1 op 8 heeft er nog geen gedaan.

Investeringen niet fiscaal cumuleerbaar

Liefst 38,6% van onze lezers heeft zelfs al meer dan één investering gedaan. Het feit dat je voor deze investeringen van een fiscale aftrek tot 40% kan genieten is daar wellicht niet vreemd aan. Het maximumbedrag bedraagt 2.600 euro, voor investeringen die gebruikmaken van zonne-energie is dit zelfs 3.380 euro. Toch doe je er goed aan om je investeringen te spreiden. Het is onmogelijk om de fiscale aftrek van meerdere investeringen in één jaar tijd te cumuleren omdat de maximale aftrek voor energiezuinige investeringen maximaal 3.380 euro bedraagt.

Fiscale aftrek x2

Ook je facturen kan je beter spreiden, toch voor grote bedragen, en dit over twee jaren. Op deze manier kan je twee keer genieten van de maximale aftrek. Wie voor 20.000 euro zonnepanelen plaatst, betaalt best een voorschot van pakweg 10.000 euro dit jaar. Goed voor een premie van 3.380 euro (maximum). In 2008 betaal je de andere 10.000 euro en ook nu weer strijk je een fiscale premie van 3.380 euro op. Zo verdien je dus niet één, maar twee keer 3.380 euro.

Isolatie

Met welke energiezuinige investering je best begint? Isolatie is een veel gehoorde opmerking. Efficiënt energie besparen begint met een goede isolatie. Dit pakt immers het probleem bij de bron aan en zorgt dat je minder energie nodig hebt voor een aangename binnentemperatuur. Een redenering die misschien 15,5% van de respondenten hebben gevolgd. Hun eerste investering is alvast isolatie. Dit cijfer ligt nog hoger als je hier de Liviosianen meetelt die al meerdere investeringen hebben uitgevoerd.

Kostprijs

Toch liggen de cijfers allemaal in deze buurt: hoogrendementsbeglazing (15,2%) en plaatsing condensatieketel (13,7%). Alleen de pv-panelen en zonneboilers hinken wat achterop. Vermoedelijk door de hoge kostprijs, al valt ook hier een mouw aan te passen zoals we eerder al schreven.

De cijfers

Welke energiezuinige investeringen heb jij al gedaan?

Vervanging oude stookketel17513,7%
Dakisolatie 199 15,5%
Hoogrendementsbeglazing 194 15,2%
Zonneboiler of pv-panelen 55 4,3%
Meerdere van deze 494 38,6%
Geen 163 12,7%
Totaal aantal stemmen 1.280  

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/u-investeert-in-fiscale-energiezuinigheid/