livios logo

Variabele rente op woonlening dooft uit

Mensen die een woonlening aangaan, doen dat bijna altijd volgens een vaste rentevoet. Nog maar één op de 250 kiest toch nog voor een variabele voet. Dat schrijft De Standaard en blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Vorig jaar bedroeg het aandeel variabele rentes nog 2,5 %. In de eerste maanden van 2010 ging 45 % nog voor een jaarlijks variabele rentevoet.


  

Onlangs begon de rente na een lange tijd van vrije val opnieuw lichtjes te stijgen. Toch kunnen we nog steeds lenen tegen historisch lage rentevoeten. De gemiddelde rente bedroeg enkele maanden terug 2,5 % over een periode van 25 jaar.

"Nog nooit zo laag"

Logisch dus ook dat veel mensen die aantrekkelijke rente willen vastpinnen over de volledige loop van hun lening. Daartegenover staat een minigroep (0,36 %) leners die toch nog hopen op een nieuwe daling van de rentevoeten.

Bij Febelfin, de federatie van de financiële sector, spreken ze van "waarschijnlijk het laagste cijfer ooit". Vorig jaar bedroeg het aandeel variabele rentes nog 2,5 %. In de eerste maanden van 2010 ging 45 % nog voor een jaarlijks variabele rentevoet.

Stijging in leningen

Nog enkele algemene trends. Van juli tot en met september werden 66.000 woonleningen afgesloten. Goed voor zo'n 7,3 miljard euro. En een stijging van zowel de leningen voor aankoop, renovatie als bouw van een woning. Ook de herfinancieringen blijven scoren, al verwachten ze daar binnenkort opnieuw een daling.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/variabele-rente-op-woonlening-dooft-uit/