livios logo

Verlenging btw-verlaging nu officieel

Robert de Mûelenaere: "De btw-verlaging is een uitstekend wapen in de strijd tegen zwartwerk."

Foto Robert de Muelenaere
  

Foto AVL Woningbouw
  

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Met de publicatie van het Koninklijk Besluit in Het Staatsblad is het nu officieel: de btw-verlaging in de bouw is verlengd tot 2010. De Confederatie Bouw is dan ook zeer tevreden. "Hierdoor kan wellicht de terugval van de bouwactiviteiten in 2010 vermeden worden."

De Confederatie Bouw is erg tevreden met de publicatie vandaag van het koninklijk besluit dat de verlaagde btw-tarieven voor de bouw voor 2010 verlengt. "Nu is er duidelijkheid voor de vele twijfelende bouwers, kopers en vooral aannemers over wat er in 2010 kan of mag gefactureerd worden aan 6 %. Hierdoor kan wellicht de terugval van de bouwactiviteiten in 2010 vermeden worden", stelt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

Al in oktober had de regering beslist om ook in 2010 een verlaagd btw-tarief van 6 % te kunnen toepassen voor de bouw of aankoop van een woning, en dit op een maximumbedrag van 50.000 euro. Dit verlaagd btw-tarief van 6 % geldt eveneens en dit voor heel het land, voor de afbraak van een oud gebouw gevolgd door de heropbouw van een woning, en dit zonder beperking van bedrag. "Deze maatregel is helaas onvoldoende bekend. Hierdoor kunnen oude woningen zonder modern comfort worden gesloopt en heropgebouwd tot energiezuinige wooneenheden met slechts 6 % btw in plaats van 21 %. Een duurzame en milieubewuste vernieuwing van oude stadskernen en wijken wordt zo betaalbaar", meent Robert de Mûelenaere.

Belangrijke data

Belangrijk is dat een geregistreerde aannemer tot eind 2010 facturen kan opmaken aan 6 % btw voor werken waarvoor de aanvraag voor het bekomen van de stedenbouwkundige bouwvergunning wordt ingediend vóór 1 april 2010.

"Eindelijk krijgt de consument, maar ook de aannemer zekerheid en kunnen hun groeiende twijfels van de laatste weken worden weggenomen. De consument wacht nu steeds langer met nieuwe bestellingen en orders. Als de consument niet langer aarzelt en opnieuw investeert in bouwprojecten, dan kan wellicht de bouwactiviteit en de tewerkstelling in 2010 behouden worden", stelt de Confederatie Bouw.

De Confederatie onderlijnt dan ook haar tevredenheid met de langverwachte verlenging van de btw-verlaging op nieuwbouw, slopen en heropbouw. "Deze maatregel is niet enkel een antwoord op een reële vraag van de bouwer en koper, maar ook een hefboom om de bouwactiviteiten aan te zwengelen, en bovendien een krachtig wapen in de strijd tegen zwartwerk. Om van de 6 % te genieten moeten immers aan geregistreerde aannemers facturen worden gevraagd. Dat is een enorme stap in de goede richting", zo besluit Robert de Mûelenaere tevreden.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/verlenging-btw-verlaging-nu-officieel/