livios logo

Verzekeraar kan polis weigeren in overstromingsgebied

"Zelf je verantwoordelijkheid nemen"

Foto Wildhagen
  

Wie overweegt te bouwen in overstromingsgebied denkt best nog een keer na. De kans is heel groot dat je de woning niet meer kunt verzekeren tegen waterschade.

“Verzekeringsmaatschappijen kunnen weigeren om je te verzekeren in deze situatie”, zegt François de Clippele van sectororganisatie Assuralia. “Je mag verzekeraars niet dwingen om risico’s te nemen waarvoor jezelf verantwoordelijk bent.”

Risicozone

Om te zien of je in risicogebied ligt, kijken de maatschappijen naar de kaart met ‘risicozones voor overstromingen’. Die kaart is in 2007 vastgelegd bij Koninklijk Besluit. Ook krijgt elke bouwer advies in zijn stedenbouwkundige vergunning op basis van de Watertoets. Deze geeft eveneens aan of je in risicogebied gaat bouwen of niet.

Sinds september

Als je al in een risicogebied woont, is er niets aan de hand. Pas sinds september dit jaar kunnen maatschappijen effectief weigeren om je (nieuwbouw) te verzekeren. Het is niet uitgesloten dat je toch nog een verzekeraar vindt, die je wil indekken. Hij zal heel aandachtig het dossier onderzoeken. Onlogisch is het niet dat je een veel hogere premie moet betalen. Een laatste optie is om aan te kloppen bij een tariferingsbureau, maar ook hier bestaat de kans dat dit niet zal tussenkomen.

Klik hier voor een kaart met de overstromingsgevoelige gebieden in Vlaanderen. Bron: www.watertoets.be

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/verzekeraar-kan-polis-weigeren-in-overstromingsgebied/