livios logo

"Voer plafond in voor woonleningen"

Wordt het binnenkort nog een pak moeilijker voor jongeren om een woonlening aan te gaan? Een aantal financiële experts bogen zich op vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt over de kwestie “Hoe zorgen we voor een financieel sterker België?”

Niet je salaris, maar wel de waarde van je huis zou plots voorop staan. Net als je eigen spaarpotje. Vooral moeilijker voor jongeren.


  

Een van de vele voorstellen gaat over woonleningen. Hun advies? Voer een plafond in. En baseer je in de eerste plaats niet op het inkomen van de toekomstige kopers of bouwers (de bekende 33 %-regel).

Lenen nog haalbaar?

Concreet zou dat betekenen dat je enkel nog een percentage van de waarde van het te kopen of te bouwen huis kan lenen. De zogenaamde quotiteit. Als voorbeeld nemen de experts 85 % van het totaalbedrag als plafond.

Niet je salaris, maar wel de waarde van je huis zou plots voorop staan. Net als je eigen spaarpotje. Nog meer dan nu het geval is.

Stelt dat niet veel voor, dan zou een woonlening wel heel moeilijk worden. Vooral voor jongeren een probleem. Want vergeet niet: bij lenen komen nog heel wat extra kosten kijken, die je ook uit eigen portemonnee moet betalen.

Een rekenvoorbeeldje

Wil je een huis kopen ter waarde van 250.000 euro? Dan zou je maximaal nog 212.500 kunnen ontlenen bij de bank. Tel daar nog kosten zoals notariskosten, dossierkosten en een schuldsaldoverzekering, en je zal al een fiks bedrag opzij hebben moeten staan.

Ook de woonbonus zien de financiële experts liefst aangepast. Zeg maar helemaal weggewerkt. Maar wel in nauw overleg met de gewesten en de federale overheid.

 

Bron: HBVL

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/voer-plafond-in-voor-woonleningen/