livios logo

Kan ik lening bij eigen bank herfinancieren?

Vraag

Kan herschrijving van lening tegen een lagere intrestvoet bij dezelfde bank waar de oorspronkelijke lening loopt zonder notariskosten? Indien ja, zijn er nog andere kosten?

Antwoord

Kim De Temmerman van BNP Paribas Fortis geeft volgend antwoord: “Een herfinanciering binnen de eigen bank is steeds mogelijk. Afhankelijk van je huidige rentevoet (in jouw bestaand krediet) is het mogelijk dat de rentevoet vandaag hoger of lager is. Indien je een herfinanciering doet binnen je eigen bank zijn er geen notariskosten van toepassing (dit aangezien de bank in het verleden al een zekerheid heeft genomen, bv een hypotheek).”

“Een herfinanciering binnen je bank zal volgende kosten met zich meebrengen:

  • 3 maanden wederbeleggingsvergoeding (je zal dus 3 maanden interest moeten betalen op je terugbetaalde bedrag), het exacte bedrag kan je navragen bij je financieel adviseur.
  • Aangezien men een nieuw krediet dient op te maken zullen er ook dossierkosten van toepassing zijn.

Opmerking: Bij een herfinanciering binnen je eigen bank is het in de meeste gevallen zo dat de rentevoeten hoger zijn bij herfinancieringen (er is dus een merkbaar verschil in rentevoeten tussen een volledig nieuw krediet bv voor een nieuwe aankoop of een herfinanciering).”

“Naast het herfinancieren binnen je bank heb je ook de mogelijkheid om je huidig krediet te laten herfinancieren bij een andere bank. In de meeste gevallen zal je een gunstigere rentevoet krijgen van je nieuwe bank en mogelijks krijg je andere kredietvoorwaarden. De kosten van deze transactie zullen beduidend hoger zijn dan bij een interne herfinanciering. Indien het verschil in rentevoet tussen de 1% a 1,5% lager ligt dan je huidig krediet kan het de moeite zijn.”

“Welke kosten zijn er:

  • Schrappen van hypotheek bij de huidige bank (notariskosten,…)
  • 3 maanden wederbeleggingsvergoeding bij je huidige bank
  • Nieuwe hypotheek bij je nieuwe bank (notariskosten,…)
  • Dossierkosten van een nieuw krediet
  • Het opnieuw herbekijken van (woningverzekering, zichtrekening, schuldsaldoverzekering,…).

Vraag aan je financieel adviseur een aanbod op maat en om alles eens uit te rekenen voor jou.”

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/vraag/21100/kan-ik-lening-bij-eigen-bank-herfinancieren/