livios logo

Hoe werkt boeterente?

Vraag

Ik ben 1 jaar gescheiden en financiëel is alles met mijn ex-partner afgehandeld. Het huis staat nog op onze twee namen. Nu wil ik de hypotheek oversluiten. Ik krijg een aanbod van de bank maar moet 30% boeterente betalen. Kan ik de huidige hypotheek ook gewoon op twee namen laten staan?

Moet de naam van mijn ex misschien verwijderd worden? En ik wil graag blijven wonen daar en pas over 7 jaar een hypotheek aanvragen op mijn naam. Kan dat wettelijk?

Antwoord

We zijn niet bekend met de term boeterente en 30% lijkt mij eerder aan de (zeer) hoge kant.  

Ik vermoed dat je de hypotheek enkel op jouw naam zou willen zetten? Dan zal meneer toch ergens uitgekocht moeten worden en dan zou je de lening zelf ten laste kunnen nemen indien je hiervoor voldoende inkomsten hebt. In principe, zolang er 2 kredietnemers op het krediet staan, zijn zij allebei hoofdelijk en ondeelbaar aansprakelijk voor de terugbetaling. T.t.z. als 1 van de partners niet zou terugbetalen, dan kan voor de volledige som bij de andere partner aangeklopt worden. Ook naar signalering bij de Nationale Bank zijn beide partijen dan verantwoordelijk. 

Om hierop een duidelijker antwoord te formuleren zouden we toch wat meer informatie nodig hebben. Of kan je je steeds tot een agentschap wenden om de specifieke casus te behandelen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/vraag/35600/hoe-werkt-boeterente/