livios logo

Waardebepaling van de woning en de inboedel

De waarde van je inboedel en woning bepalen in eerste instantie de prijs van je brandverzekering. Hoe meer kapitaal je woning en de inhoud vertegenwoordigen, hoe meer je zal moeten betalen. Logisch natuurlijk. Wie denkt zijn verzekeringsagent te slim af te zijn en zich onderverzekert, zal later de gevolgen moeten dragen.

Berekening

  • Gebeurt aan de hand van vragenlijsten of de zogenaamde evaluatieroosters.
  • Klant en verzekeringsagent vullen die samen in.
  • Als je het rooster correct invult, kan je er zeker van zijn dat je je huis niet onderverzekert zodat je geen financieel risico loopt in geval van schade.

Onderverzekeren is een risico

  • De verzekeringsmaatschappij past de evenredigheidsregel toe als je de waarde bewust of onbewust lager laat inschatten.
  • Je krijgt de volledige schade niet terugbetaald, maar wel een percentage in functie van de verhouding tussen het verzekerde bedrag en de eigenlijke waarde van de woning.
gevelplaten gevelbekleding gevel gevelpanelen

Foto SVK
  

brand

Foto Livios
  

Bijvoorbeeld: je laat je huis verzekeren voor 140.000 euro terwijl het 200.000 euro waard is. Een keukenbrand berokkent voor 3.000 euro schade. Op basis van de evenredigheidsregel zal de verzekeringsmaatschappij slechts 7/10de (140.000/200.000) van de schade uitbetalen, wat neerkomt op 2.100 euro. Zeker wanneer het om grote schadegevallen gaat, weegt het geld dat je uitspaart met een lagere premie niet op tegen het financieel risico van onderverzekering.

Nieuwbouwwaarde verzekeren

  • Controleer of de polis de volledige kosten dekt.
  • Soms zijn er beperkingen of plafondbedragen ingebouwd waardoor je niet alle kosten zal terugbetaald krijgen.
  • De grootste zekerheid heb je wanneer de verzekeringsmaatschappij de nieuwbouwwaarde verzekert. Bij totale vernieling mag je een nieuwe gelijwaardige woning laten bouwen. Ook al ligt de prijs voor de nieuwe woning hoger dan het verzekerde bedrag.

Verbouwen? Polis aanpassen

Als je woning of inboedel na enkele jaren - bijvoorbeeld na renovatie - sterk in waarde is toegenomen, kan je je polis het best laten aanpassen. Waardevolle spullen verzeker je beter apart.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/waardebepaling-van-de-woning-en-de-inboedel/