livios logo

Wat zijn de kostenbepalers bij een nieuwbouw?

In Wat kost een nieuwbouw? wierpen we 1.400 à 1.500 euro per vierkante meter op als richtprijs voor een nieuwbouwwoning. Maar wat speelt nu allemaal een rol in het uiteindelijke kostenplaatje van je woning? Wat doet die vierkantemeterprijs dalen of stijgen?

Materialen, werkuren, ereloon en btw

Voor we daar een antwoord op kunnen geven, is het belangrijk dat je weet waar die 1.400 euro voor staat. Dat bedrag bestaat uit twee grote delen: de materialen en de werkuren. Daar mag je, exclusief btw, het ronde getal 1.000 euro voor aanrekenen. 
Een derde stuk is het ereloon van je architect, zo’n 7% van het bouwbudget. 1000 * 1,07 is 1.070 euro. 
En op dat bedrag moet je vanzelfsprekend nog eens 21% btw betalen. Goed voor een totaalsom van 1.300 euro per vierkante meter.

€ 1.400/m² is een richtgetal, maar ook niet meer dan dat. Er zijn immers heel wat factoren die dat bedrag kunnen laten stijgen of dalen.

Foto Nelissen Steenfabrieken NV
  

Kies je voor de laatste designerkeuken op maat of ga je voor een standaardkeuken? Dat scheelt al snel enkele duizenden euro's.

Foto Argent Alu
  

Elke vierkante meter telt

Elke vierkante meter die je bouwt, doet de kosten oplopen. Hoe groter je bouwt, hoe hoger het kostenplaatje wordt. Daarnaast zijn er enkele factoren die die vierkantemeterprijs zelf omlaag kunnen trekken, maar evengoed omhoog jagen. Een overzicht.

Afwerking

Hou je van luxe? Dan zal de vierkantemeterprijs stijgen. Wil je massief parket of neem je genoegen met een degelijke, basic vloerafwerking? Een keuken volledig op maat met de laatste snufjes of toch maar een standaardkeuken?
Met onze vierkantemeterprijs houden we de kerk in het midden, maar weet dat een keuken van 15.000 euro het totale prijskaartje en dus ook de vierkantemeterprijs zal doen oplopen.
Voor ruimtes als een berging, inpandige garage of een zolder ligt de vierkantemeterprijs gevoelig lager, omdat de afwerkingsgraad een pak lager ligt dan bij een leefruimte.

Technieken

Ook in je technieken kan je snoeien of net extra investeren. Het prijsverschil tussen de verschillende ventilatiesystemen kan bijvoorbeeld al snel oplopen tot enkele duizenden euro's. Ook het prijskaartje van een warmtepomp zal hoger liggen dan een klassieke condensatieketel.
Nieuwere of geavanceerde technieken zullen zeker op termijn hun vruchten afwerpen, maar vergen vaak wel een grotere investering.

De werkuren zijn je grootste uitgavepost. Als je zelf de handen uit de mouwen steekt, kan je flink wat besparen. Maar je moet er natuurlijk en de tijd voor hebben en de kennis.

Foto Kingspan Insulation N.V.
  

Voor je kan beginnen rekenen, is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoe groot jouw woning ongeveer gaat worden. Hoeveel slaapkamers? Hoe groot moet je badkamer zijn, ... ?

Foto Marchetta bouwgroep
  

De werkuren

De werkuren van je aannemer(s) zijn de grootste kost in je bouwavontuur. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, zal je de vierkantemeterprijs serieus kunnen drukken.
Het zeer kleine groepje zelfbouwers, mensen die hun huis grotendeels zelf bouwen, slaan zich dan soms ook op de borst dat ze hun kostenplaatje tot onder de 1.000 euro per vierkante meter kunnen terugbrengen.
Je kan echter ook al heel wat euro’s besparen door bijvoorbeeld delen van de afwerking voor je rekening te nemen. Of de aannemer te helpen. Maar onderschat dit zeker niet: je bespaart immers geld, maar investeert heel wat tijd.
Bouwers die alles uitbesteden, betalen uiteraard de volle pot.

Ereloon architect

Het ene ereloon is het andere niet. 7 % op het prijskaartje van je bouw is een houvast om het ereloon van je architect te berekenen, maar een architect is vrij om zelf zijn ereloon te bepalen. En dat zorgt voor uiteenlopende vergoedingen.
Een voorbeeldje met een huis van 160 m² en een bouwbudget van 200.000 euro. Een architect die 7 % rekent, klokt af op 14.000 euro. Een architect die rekent met een vaste vergoeding van 50 euro per vierkante meter kost 8.000 euro. Een heel verschil …

Bouwtype, constructie en locatie

Ook het bouwtype (open, halfopen of gesloten) en de constructie zelf spelen een rol in de vierkantemeterprijs. Een open bebouwing kost meer dan een halfopen bebouwing, die dan weer duurder is dan een gesloten bebouwing. Een eenvoudige, rechttoe rechtaan constructie zal goedkoper uitvallen dan een woning met vormfantasietjes.
Ook de locatie speelt een rol. In sommige streken zijn aannemers nu eenmaal duurder.

Garage, kelder, … ?

Voor alle duidelijkheid: lospandige garages en een kelder zijn hier niet in verrekend. Evenmin als de aansluitingskosten, epb-verslaggever en veiligheidscoördinator.
Nogmaals: dit is een indicatie. Als je een preciezer kostenplaatje van je toekomstige woning wil, moet je aankloppen bij een architect of een sleutel-op-de-deurbedrijf.

Wil jij een beter zicht op het kostenplaatje van jouw nieuwbouw? Deze tool rekent het voor je uit.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/wat-zijn-de-kostenbepalers-bij-een-nieuwbouw/