livios logo

Wat zullen we bouwen? Heel ons leven lang...

De kans om vanuit het niets een woning te bouwen, krijg je waarschijnlijk maar één keer in je leven. Maar de veelheid aan bouwstijlen met elk hun typische kenmerken, maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Een beknopt overzicht van de belangrijkste ‘bouwstijlen’.

Eigentijds

Foto Marchetta bouwgroep
  

Eigentijdse woningen ontstaan uit een mix van moderne en traditionele elementen. Zo krijg je een evenwicht waarin veel mensen zich kunnen vinden. Vaak zien we strakke gevelvlakken (van de moderne bouwstijl) in combinatie met een bekende dakopbouw, zoals een zadel- of een piramidedak (van de meer traditionele bouwstijlen). Uitspringende elementen zorgen dat de aanblik van eigentijdse woningen vaak minder monolithisch is dan die van moderne woningen.

Wat de stenen betreft, zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor een uniforme gevelsteen om het ontwerp een wat strakker karakter te geven, of probeer je een genuanceerde steen die net wat meer variatie brengt. De kleur van de voegmortel heeft een grote invloed op hoe de woning overkomt.

De vormgeving van ramen en deuren is bij eigentijdse woningen eerder rechtlijnig, zonder veel versiersels. Vides en hoog doorgetrokken raamwerk zorgen voor een verrassende toets en veel licht.

Modern

Foto Decors
  

Foto Decors
  

Strakke lijnen, vernieuwende materialen, sobere vormen, dynamische vlakken, veel glas: de moderne woning laat zich niet in een vakje duwen. Meer dan bij de andere bouwstijlen, zien we hier een vernieuwende variatie in vormgeving en materiaalgebruik.

Overheersend blijft wel het gebruik van eenvoudige vlakken. Maar door te variëren met diepte, grootte en materiaal creëren de architecten hiermee toch een aparte dynamiek. De gevel is bovendien vaak één massief vlak, niet of nauwelijks onderbroken door ramen, deuren, in- of uitsprongen, en eventueel extra benadrukt met verlijmd metselwerk of homogeen gevelpleister. Het dak kan uiteenlopende (experimentele) vormen aannemen, maar is dikwijls gewoon plat.

In contrast met de massieve gevelvlakken, zijn grote raampartijen ook typisch voor een moderne bouwstijl. Op die manier (en door ook nog gebruik te maken van eventuele lichtstraten) kan je daglicht diep tot in de woning laten binnendringen. Een goede oriëntatie van de bouwgrond en de woning zijn wel belangrijk. Tip: door te werken met een grote dakoversteek wordt het moderne karakter van de woning versterkt en kan je de hoogstaande zon in de zomer buiten houden, terwijl je toch kan genieten van de warmte van de lage winterzon.

Verder zien we bij moderne projecten regelmatig een mix van materialen opduiken, zoals stukken gevel uit hout, zinken daken, kunststof schrijnwerk, ...

Traditioneel

Fermette

Foto AVL Woningbouw
  

Foto Marchetta bouwgroep
  

Na de Tweede Wereldoorlog wijken veel stadsbewoners uit naar het platteland. Tegelijk is er een enorme schaalvergroting van de landbouw, waardoor veel kleine boerderijtjes leeg komen te staan. Die worden door de niet-landbouwers opgeknapt als woning en krijgen voor het eerst de naam fermette toegedicht.

Vanaf de jaren ’60 worden er ook meer en meer nieuwe woningen gebouwd met het uitzicht van boerderijtjes. Vandaar de oorspronkelijke betekenis van fermette: nieuwbouwwoning in hoevestijl.

De precieze invulling van een fermette kan zoals bij alle bouwstijlen sterk uiteenlopen. Maar traditioneel gaat het om een lage hoeve, met de verdieping onder het zadeldak van al dan niet rode pannen en voorzien van een dakkapel. De gebruikte materialen zien er liefst authentiek, verouderd uit. Andere decoratieve hoeve-elementen, zoals een karrenwiel tegen de muur en traditioneel geschilderde houten vensterluiken, kan je naar believen voorzien.

Pastorijwoning

Foto Marchetta bouwgroep
  

Hiermee bedoelen we natuurlijk niet de woning van de pastoor, maar wel de nieuwe woningen die op deze oorspronkelijke pastoorswoningen geënt zijn. In het rustieke geheel is vooral de voordeur een kenmerkend element van de stijl. Deze is vaak omgeven door een blauwe hardsteen.

De woning is aan de buitenkant eenvoudig van vorm met rechte hoeken. Er is een volledige eerste verdieping (vol verdiep), maar er zijn meestal geen kamers onder het dak. De gevel is vaak opgetrokken in een traditionele baksteen.

Nog typisch: lichtkleurig schrijnwerk, sierluiken, grijze gecementeerde plint (onderkant gevel) voor authentiek effect.

Bungalow

Foto Durabrik Bouwbedrijven nv
  

Bij een bungalow of laagbouwwoning bevinden zich alle vertrekken op één verdieping. De keuze voor dit type woning is meestal gebaseerd op praktische dan wel esthetische overwegingen. Voor de invulling van het ontwerp kan je uiteraard elementen overnemen van andere bouwstijlen (vaak de fermette).

Voor dit type woning is een zadeldak of een andere type hellend dak te verkiezen boven een plat dak. Zo creëer je wat extra (opberg)ruimte, omdat je sowieso al een beperkter woonvolume hebt.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/wat-zullen-we-bouwen-heel-ons-leven-lang/