livios logo

"We gooien jongeren voor de leeuwen"

(Ver)bouwen wordt complexer. Vastgoed duurder. Maar terwijl de bedragen oplopen, maakt de financiële kennis van (ver)bouwers in spe de omgekeerde beweging. Dat zegt David Van Malcot van Intrum Justitia. Als specialist inzake factureren, betalingen en incasso hebben zij een goed zicht op waar het financieel misloopt bij die groep. "Jongeren die dromen van een eigen woning, worden te vaak voor de leeuwen gegooid." Hij wijst op de pijnpunten en schuift enkele oplossingen naar voren.

David Van Malcot: "Veel jongeren hebben te weinig inzicht om het financiële plaatje van een aankoop, renovatie of nieuwbouw correct in te schatten. Ze zijn niet in staat een budget te beheren."


  

"Scholen schenk aandacht aan budgetbeheer, ouders leer je kinderen de waarde van geld, en toekomstige bouwheren: informeer je en wees realistisch."


  

"Schuldenaar wordt jonger"

"Steeds meer Belgen kunnen hun lening niet betalen. De achterstallen lopen volgens De Centrale van kredieten aan particulieren op tot 1,4 miljard euro. En de verwachting is dat dat getal nog zal stijgen. De vastgoed- en energieprijzen gaan er namelijk niet op achteruit. Een andere tendens: de gemiddelde schuldenaar wordt jonger."

De investering stijgt...

Hij zoekt naar verklaringen voor die tendens. "Bouwgronden zijn duurder dan ooit. De huisprijzen stijgen. De strengere energetische eisen hebben een impact op het bouw- en verbouwbudget. Kortom: je hebt meer centen nodig en moet meer lenen."

...de financiële kennis daalt

Tot daar de typische boosdoeners. Maar David Van Malcot haalt ook een andere factor aan. "Heel wat jongeren hebben te weinig inzicht om het financiële totaalplaatje van een aankoop, renovatie of nieuwbouw goed in te schatten." In je studententijd praat je nog over honderd euro. Als hurende twintiger raak je vertrouwd met drie nullen achter een getal. Maar bij een verbouwing of nieuwbouw, maak je plots beslissingen van tienduizenden tot honderdduizenden euro's.

Slecht budgetbeheer

"Heel wat jonge bouwers en verbouwers hebben te weinig notie van budgetbeheer. Ze zijn slecht in prioriteiten stellen. Ze zijn niet onderlegd genoeg om te begrijpen hoe een lening werkt, vooral door de complexiteit van financiële producten. Ja, je maandelijkse aflossing daalt als je langer leent. Maar je betaalt ook veel meer terug."

 "Leer jongeren omgaan met geld"

"Naar mijn gevoel gooien we jongeren in deze complexe markt te vaak voor de leeuwen. Velen vergalopperen zich in hun droom. Aan de scholen - maar ook de ouders - om jongeren te leren omgaan met geld. Lang niet vanzelfsprekend voor de huidige iPadgeneratie."

Mentaliteitsswitch

Volgens David Van Malcot is ook de befaamde mentaliteitsswitch nodig, die eerder al ter sprake kwam in artikels als Slopen vaak beter dan renoveren en Met drie generaties onder één dak: de toekomst van het wonen? Jongeren moeten het klassieke beeld van 'wonen' loslaten. "We moeten hen duidelijk maken dat zij hun woonbehoeftes anders zullen invullen dan de generaties voor hen. Compacter bouwen, bijvoorbeeld. Alternatieve woonvormen."

"Ouders doen zich financieel pijn"

Tot slot zoomen we in op het gegeven eigen inbreng. "Banken zijn steeds strenger bij het toekennen van leningen. Jongeren krijgen het moeilijker. Eigen inbreng wordt steeds belangrijker." Al is eigen relatief, aangezien ouders vaak bijspringen. "Maar die doen zich soms financieel pijn om hun kinderen te helpen. Eén op vier heeft op dat moment zélf moeite om de rekeningen te betalen", besluit David Van Malcot.

Tips van een pro

Tot daar het slechte nieuws. Het goede nieuws? Je budget plannen, kan je leren: plan en beheer je budget als een pro met deze negen tips!

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/we-gooien-jongeren-voor-de-leeuwen/