livios logo

We lenen langer en kiezen een vaste rentevoet

Kim De Temmerman: "Vastgoed blijft een veilige haven in economisch onzekere tijden. Het aantal nieuw afgesloten woonkredieten bleef in 2011 op hoog niveau."

Foto BNP Paribas Fortis
  

Marktleider BNP Paribas Fortis, goed voor een kwart van de woonleningen, heeft vorig jaar 6 % meer kredieten afgesloten vergeleken met 2010. Dat blijkt uit hun jaarcijfers die ze bekend maakten met Batibouw in het vooruitzicht. Toch zag het de geleende bedragen dalen met 6 %. "Dat heeft te maken met het feit dat 2011 het jaar van de renovatie was", zegt Kim De Temmerman, productmanager woonkredieten. Een andere conclusie is dat we massaal voor een vaste rentevoet kiezen.

Conclusie 1: 2011 was het jaar van de renovatie

Van alle kredieten die vorig jaar afgesloten zijn, waren er 40 % bestemd voor verbouwingen. BNP Paribas zag dit aantal zelfs met 50 % toenemen. Renovatie steekt nieuwbouw voorbij, dat in België op 36 % bleef steken. Puur qua bedrag vertegenwoordigt nieuwbouw wel nog het grootste aandeel. Ook al zag BNP deze cijfers dalen met 17 %. Het feit dat de bouwvergunningen op het laagste niveau in 9 jaar staan, is hiervoor één verklaring. Wat dan weer komt doordat renovatie in het merendeel van de gevallen goedkoper is dan nieuwbouw.

Conclusie 2: hausse van groene kredieten

2011 was een topjaar voor de groene kredieten. De stijging is zowel waarneembaar in leningen op afbetaling als de groen+ woonkredieten. Van alle kredieten die BNP vorig jaar afsloot, was 18 % een groen+ krediet, of een stijging van 200 % vergeleken met 2010. Deze leningen stimuleren investeringen in energiebesparende maatregelen. De top 3 was weggelegd voor zonnepaneleninstallaties, hoogrendementsbeglazing en isolatie. De grote piek kwam er tegen het einde van het jaar als gevolg van de overheidsstimulansen in 2012. De verwachting is dat deze nu fors zullen terugvallen.

Conclusie 3: jongeren blijven lenen, maar dan langer

"Verbouwen zat sterk in de lift. Dit met dank aan de fiscale stimulansen van de overheid."

Foto BNP Paribas Fortis
  

De verhouding tussen het geleende bedrag en de totale waarde van het onroerend goed, quotiteit genoemd, bedroeg 72,6 % of 0,8 % minder dan in 2010. Voor jonge kredietnemers loopt dit cijfer op naar gemiddeld 81 %. "Jongeren blijven verantwoord lenen. De hoge prijzen schrikken hen niet af, maar een verlenging van de looptijd maakt het de ontleners mogelijk om de stijgende immobiliënprijzen op te vangen. Zo heeft 20 % van de klanten nu gekozen voor een looptijd van 25 jaar of meer. In 2005 was dit nog maar 5 jaar. Naarmate men ouder wordt, leent men overigens minder lang en richt men zich meer op renovatie dan op nieuwbouw", zegt Kim De Temmerman.

Conclusie 4: vaste rentevoet is hot

"De grote meerderheid, zo'n 65 % van onze klanten, kiest voor een vaste rentevoet", zegt Maud Delbecque, productmanager kredieten. "Deze tendens is nog versterkt na de zomer. In december vertegenwoordigen de variabele rentevoeten nog slechts 12 % van de aanvragen." Door de hoge productie aan verbouwingskredieten merken we dat de gemiddelde looptijd van het krediet daalt naar 243 maanden. Ook zakt de maandelijkse afbetaling met 20 euro naar 714 euro.

Glazen bol: rentevoeten blijven komende maanden laag

Foto BNP Paribas Fortis
  

Wat de toekomst brengt, is moeilijk te voorspellen. "De verwachting is dat de komende maanden de rentevoeten bijzonder laag zullen blijven. Daarnaast blijven wij aandacht hebben voor energiezuinige investeringen. Het is niet omdat er fiscale stimuli wegvallen dat investeringen in energiebesparing niet meer lonen. Ook BNP Paribas Fortis zal dit blijven ondersteunen met onder meer onze eco-voordelen. De verwarmingskosten blijven immers oplopen. Daarnaast kijken we vooruit wat de aanpassing van de fiscaliteit van de woonkredieten zal brengen wat in 2014 voorzien is."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/we-lenen-langer-en-kiezen-een-vaste-rentevoet/