livios logo

We lenen minder en korter

Foto BNP Paribas Fortis
  

Zoals de traditie het wil heeft BNP Paribas Fortis cijfers over de hypotheekmarkt bekendgemaakt in aanloop naar Batibouw. Belangrijkste conclusies zijn dat de Belg meer voor een krediet met variabele rentevoet kiest en dat het gemiddeld ontleende bedrag plus de looptijd dalen.

Net als alle andere financiële instellingen verwachtte BNP Paribas Fortis een moeilijk jaar, “maar het was minder erg dan verwacht. 2009 werd afgesloten met een stabiele markt voor woonkredieten”. In het eerste halfjaar zakte de productie van hypothecaire kredieten met 16 % vergeleken met een jaar eerder. De tweede jaarhelft compenseerde dit met een stijging van 17 %. Bij BNP Paribas Fortis bedroeg die stijging zelfs 23 %.

Ouder

Het aantal kredietnemers tussen 25 en 40 jaar is voor het eerst sinds 2003 gestegen. In de categorie jonger dan 25 jaar was er een terugval naar 6,5 %. In 2007 was dat nog 9 %. De jobonzekerheid en het wachten op een sterkere daling van de vastgoedprijzen zijn hier de oorzaken. Het aandeel kandidaat-kredietnemers ouder dan 40 jaar steeg op een jaar tijd met 7 % naar 38. Aan de basis ligt de verslechtering van hun financiële situatie. Daarom wachten ze liever om een nieuwe of tweede woning te kopen. Ze sparen liever.

Minder lenen

Foto BNP Paribas Fortis
  

In 2009 daalde het gemiddelde ontleende bedrag met 10 % of van 102.000 euro naar 91.000 euro. De daling valt te verklaren door het hogere percentage renovaties waarvoor de bedragen lager zijn (gemiddeld 30.000 euro). De nieuwbouwmarkt verslapt immers in het voordeel van de renovatiemarkt. Het aandeel van renovaties steeg bij BNP Paribas Fortis van 23 naar 29 %.

Minder lang lenen

De quotiteit of het ontleende bedrag in verhouding tot de aankoopprijs nam toe: van 90 tot 95 %. De gemiddelde looptijd daalde van 254 maanden in 2007 naar 247 maanden vorig jaar. Oorzaken zijn de rentedaling, die een stijging van het ontleende bedrag veroorzaakt. Daarnaast zijn er allerhande (energie)premies die je krijgt bij het begin van je investering.

Variabele rentevoet is populair

De forse daling van de kortetermijn en het grote verschil met de vaste rentevoeten, hebben de Fortisklanten ertoe aangezet om voor een variabele rentevoet te kiezen. In 2009 was liefst 56 % van de productie goed voor een variabele rentevoet. Een jaar eerder was dat amper 6 %.

Verwachtingen

Maud Delbecque, productmanager woonkredieten verwacht voor 2010 geen probleem voor de hypothecaire kredieten. “Wij verwachten geen hogere vastgoedprijzen en een sterke verhoging van de rentevoeten.”

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/we-lenen-minder-en-korter/