livios logo

We lenen vroeger voor eerste en tweede woning

2015 was opnieuw een sterk jaar voor de woonkredieten. Dat kon je vorige week al lezen bij ons. Een opvallende trend is dat er heel wat meer leningen zijn aangegaan voor een tweede verblijf. En die groep is nog vrij jong. Dat maakte BNP Paribas Fortis bekend op hun jaarlijkse persconferentie.

We hoeven er geen tekeningetje meer bij te maken. De lage rentes – en nog een aantal andere factoren – trokken heel wat meer mensen over de streep die voor een eigen woning willen gaan.

In vergelijking met 2014 gingen 20 % meer mensen een lening aan om te investeren in een tweede woning.

Foto ditverzinjeniet.nl
  

Een op de vijf leningen die BNP Paribas afsloot, was met mensen onder de 30.


  

Tweede woning als investering

Bijna de helft van de woonkredieten bij de grootbank ging naar de aankoop van een huis. Goed voor een gemiddeld bedrag van 158.000 euro.

Opvallend: in vergelijking met 2014 gingen 20 % meer mensen een lening aan om te investeren in een tweede woning. En even opmerkelijk: hun gemiddelde leeftijd is 42 jaar, terwijl die voor een eerste woning op 37 jaar ligt. Een verschil van amper vijf jaar.

Jongeren kloppen vroeg aan bij bank

Nog een duidelijke trend: jongeren gaan steeds vlugger voor een eigen woning. Nog voor ze op tram drie zitten, willen velen een woonlening aangaan. Een op de vijf leningen die BNP Paribas afsloot in 2015, was met mensen onder de 30. De grote meerderheid geeft wel de voorkeur aan een bestaande woning. Slechts 15 % van de jongeren ging voor een bouwlening.

Gemiddeld lenen die jongeren 166.000 euro voor de aankoop van een huis of appartement. Ze lenen – bij gebrek aan voldoende eigen middelen – gemiddeld 85% van de aankoopprijs, de zogenaamde quotiteit.

Ten slotte deden, zoals verwacht, ook de renovatiekredieten het een pak beter. Meer hierover lees je hier.

Bron: BNP Paribas

 

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/we-lenen-vroeger-voor-eerste-en-tweede-woning/