livios logo

We zijn steeds ouder bij eerste woonlening

Het blijkt steeds moeilijker voor alleenstaanden om een hypothecaire lening af te sluiten. Zelfs als ze een behoorlijk salaris binnenrijven, staan banken er bijzonder weigerachtig tegenover. Het resultaat is dat alleenstaanden langer sparen voordat ze een woning kopen. 

Gemiddeld koopt een alleenstaande zijn eerste woning wanneer hij 40 jaar is. Bij koppels ligt die leeftijd op gemiddeld 36 jaar.


  

Gemiddeld koopt een alleenstaande zijn eerste woning wanneer hij 40 jaar is. Velen zijn zelfs nog ouder. Bij koppels ligt die leeftijd op gemiddeld 36 jaar. Zowel voor koppels als alleenstaanden is die leeftijd de laatste jaren enkel maar toegenomen. 

Langer wachten, duurdere woning

Wel is het zo dat wie langer wacht met de aankoop van een eigen stek, een duurder huis of appartement koopt. Ze brengen ook meer spaargeld in. Het netto inkomen van koppels ligt 70 tot 80 % hoger. Zij kunnen dus meer lenen dan singles en hoeven minder lang te sparen. Koppels lenen 38 tot 65 % meer dan alleenstaanden.

Hulp van de ouders

Jonge alleenstaanden die er wel in slagen om een woonlening af te sluiten, krijgen vaak een handje toegestoken van de ouders. Deze bevindingen komen naar voren in de thesis van een studente aan de UC Leuven-Limburg. Ze gebruikte daarvoor gegevens van Immotheker-Finotheker, een organisatie die in samenwerking met verschillende banken leningen verstrekt in heel België.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/we-zijn-steeds-ouder-bij-eerste-woonlening/