livios logo

Weg met woonbonus in Brussel?

Vlaanderen trok haar woonbonus al naar beneden. Brussel is nu zelfs van plan om ze helemaal af te schaffen. Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo. Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel legde het voorstel al op tafel. Dat voorstel maakt deel uit van de geplande belastinghervormingen in het Brussels Gewest. De registratierechten zouden op hun beurt ook fors dalen.

22.000 euro

Vlaanderen trok haar woonbonus al naar beneden. Brussel is nu zelfs van plan om ze helemaal af te schaffen.


  

Minister van Financiën Guy Vanhengel wil op zijn beurt ook meteen de registratierechten verlagen ter compensatie

Foto vldbrussel.be
  

Eens goedgekeurd, treden de aanpassingen pas vanaf 2017 in werking. Koop je vanaf dan een woning in het Brusselse, dan verlies je dus heel wat belastingvoordeel. Heb je al een lening lopen? Dan blijft de woonbonus behouden. Goed nieuws is dat de verlaagde registratierechten - voor je eerste woning - je meteen terug opleveren.

Op dit moment is enkel de eerste schijf van 60.000 tot 75.000 euro van de woningprijs vrijgesteld van registratierechten. Dat cijfer zou na berekeningen van experts worden opgetrokken tot 175.000 euro. Omgerekend komt dit uit op een besparing van in totaal 22.000 euro. En die korting krijg je dan nog eens rechtstreeks bij aankoop, daar waar de woonbonus pas te recupereren valt over meerdere jaren.

En daar blijft het niet bij

Minister Vanhengel wil ook de schenkingsrechten aanpakken. Die moeten van 24 % naar 9 % gaan voor schenkingen onder de 500.000 euro. Bovendien moet het volgens hem mogelijk worden om één persoon buiten de familie aan te duiden die ook aan het verlaagde tarief kan erven.

Daarnaast zouden ook de gewestbelasting en de agglomeratietaks verdwijnen. Een verhoging van de onroerende voorheffing moet dit bekostigen. 

Ten slotte wil Vanhengel ook de personenbelasting doen zakken. Dat brengt een kost van 37 miljoen euro met zich mee. Het wegvallen van de fiscale aftrek voor dienstencheques moet dit compenseren.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/weg-met-woonbonus-in-brussel/