livios logo

Welke verzekering kiezen?

Je bent niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten bij de instelling waar je je lening afgesloten hebt. De wet op het hypothecair krediet vermeldt zelfs dat het verboden is om het verkrijgen van een krediet te koppelen aan het afsluiten van een brandpolis, een schuldsaldoverzekering of een andere verplichting. Er bestaan aanzienlijke prijsverschillen op de markt van de brandpolissen. Shoppen loont in dit geval.

Wanneer afsluiten?

Bij ondertekening van de onderhandse overeenkomst (compromis). Nu draag jij de de risico’s. Bij brand tussen het ondertekenen van het compromis en het officiële verlijden van de akte is eveneens de nieuwe eigenaar de pineut.

Vorige polis opzeggen

Vergeet niet op tijd de eventuele brandpolis van je vorige woning op te zeggen. In dat geval kan je een bepaald bedrag terugkrijgen. Vraag advies bij je makelaar of agent hierover.

Home Invest Plan

Foto BNP Paribas Fortis
  

passiefhuis


  

Nelissen baksteen

Foto Nelissen Steenfabrieken NV
  

Polis vorige eigenaar overnemen?

Het kan dat de nieuwe eigenaar de polis van de vorige eigenaar overneemt. Dit is niet verplicht. Het is zelfs zo dat clausules in het compromis die vermelden dat de nieuwe eigenaar daartoe verplicht is, niet bindend zijn.

Extra's?

Veel mensen gaan er van uit dat de bank of de instelling die hen een goedkoop woonkrediet aanbiedt, ook lage tarieven heeft voor de bijhorende verzekeringen. Dat kan, maar dat is lang niet altijd het geval. Laat je niet alleen door de prijs leiden bij het kiezen van een brandpolis. Het is zeker zo belangrijk dat de polis je een goede bescherming biedt tegen alle mogelijke schade.

Elke verzekeraar biedt een aantal extra's of waarborguitbreidingen. Hierin bestaan belangrijke verschillen. Denk hier ook aan bij het afsluiten van een diefstalverzekering. Onderzoek de waarborgen en premies bij de verschillende verzekeraars goed.

Hogere premie voor bepaalde materialen?

Als je gebruik gemaakt hebt van bepaalde alternatieve bouwmaterialen die een verhoogd brandrisico kunnen inhouden, informeer dan zeker bij de makelaar of agent of dat consequenties heeft voor de prijs van de polis. Rieten daken, houtskeletbouw,… kunnen resulteren in hogere premies, maar dat is hoe langer hoe meer uitzondering dan regel.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/welke-verzekering-kiezen/