livios logo

Werken betalen = werken aanvaarden. Zelfs bij zichtbare gebreken!

Waterinsijpeling, golvende pannen, slecht geplaatste panlatten en afvoerpijpen … Niet meteen wat J.V. uit As had verwacht van haar nieuwe dak. Nog erger wordt het als haar aannemer voor een stuk vrijuit gaat. Hoe dat kan? Door de flinterdunne grens tussen zichtbare en verborgen gebreken. Hoe sluit jij eenzelfde horrorscenario uit?

De feiten

In plaats van een nieuw dak, krijgt de bouwheer er een met tal van gebreken. Ze laat het hier niet bij en stapt naar de rechtbank van eerste aanleg.

Foto Livios
  

In 2009 laat J.V. een aannemer bovenop haar bestaande dak een nieuw plaatsen. Na afloop zijn er een heleboel gebreken. Ze trekt naar de rechtbank omdat de werken niet volgens de regels van de kunst zijn uitgevoerd.

Van eerste aanleg naar hoger beroep

Die spreekt zich uit in het voordeel van de bouwheer. Waarop de aannemer hoger beroep aantekent.


  

De rechtbank van eerste aanleg in Tongeren stelt een gerechtsdeskundige aan. Die oordeelt dat het dak onherstelbaar is en onvakkundig uitgevoerd. Hij maakt een raming van alle kosten. De rechtbank veroordeelt de aannemer tot het betalen van 23.750,65 euro plus intresten en proceskosten. De aannemer is niet akkoord en tekent beroep aan. 

Zichtbaar ...

Daar gaat hij deels vrijuit. Door de facturen zonder voorbehoud te betalen, heeft de bouwheer volgens het hof impliciet de zichtbare gebreken aanvaard.

Foto Livios
  

Het Hof van beroep in Antwerpen maakt een onderscheid tussen zichtbare en verborgen gebreken van het dak. Het acht de aannemer niet aansprakelijk voor de zichtbare gebreken. Dat de pannen in gebogen vorm liggen en slingerende bewegingen maken, kon je meteen zien. En door het nieuwe dak zonder voorbehoud te betalen, heeft J.V. de bouwwerken impliciet goedgekeurd. 

... versus verborgen

Maar dat het dak lekt, kwam pas later aan het licht, tijdens het onderzoek van de deskundige. Een verborgen gebrek dus. Het hof veroordeelt de aannemer tot een schadevergoeding van 9.425,25 euro en de proceskosten van eerste aanleg. Voor het hoger beroep moet elke partij zijn eigen kosten dragen.

"Betalen is aanvaarden"

De bouwheer draait dus op voor een deel van de kosten. "Van zodra je als bouwheer volledig betaalt zonder voorbehoud of opmerking, wordt er geacht dat je de werken aanvaardt wat betreft de zichtbare gebreken", legt advocaat Mark Huygen uit. 

"In dit geval waren de zichtbare gebreken meteen aan de orde. De golving van de dakpannen was na eenvoudige controle van de werken zichtbaar. Zelfs voor een leek. Toch betaalde de bouwheer zonder enig voorbehoud. En niet zonder gevolg, aangezien er een onderscheid gemaakt wordt tussen zicht- en onzichtbare gebreken om de aansprakelijkheid van de aannemer te bepalen.” 

Gebreken? Meteen melden

"Denk je dat jouw werken niet volgens de regels van de kunst zijn uitgevoerd? Maak dan altijd schriftelijk voorbehoud bij de betaling. Hou desnoods een bepaald bedrag - in verhouding met de gebreken - in op de betaling. Zo voorkom je dat jouw betaling wordt beschouwd als aanvaarding van zichtbare gebreken", besluit Huygen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/werken-betalen-werken-aanvaarden-zelfs-bij-zichtbare-gebreken/