livios logo

Woning betaalbaar voor wie 3.000 euro verdient

Foto Ytong
  

"Wie 3.000 euro verdient, kan zich een woning veroorloven." Dat blijkt uit de eindverhandeling van Carolien Gybels uit Beringen, studente TEW aan de Universiteit Hasselt. De cijfers liegen er niet om: bouwgronden werden de laatste halve eeuw jaarlijks met gemiddeld 7 procent duurder en woningen werden de laatste 25 jaar ruim 8,5 procent duurder. "Mensen moeten financieel tot het uiterste gaan", stelt Gybels.

De naaste familie ziet zich door de stijgende kosten steeds vaker verplicht om bij te springen. Zo krijgt 22 procent van de bouwers de grond cadeau van de (schoon)ouders, blijkt uit een enquête bij 6.000 Vlaamse gezinnen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Ook voor de lening past de familie steeds vaker bij.

Om een bestaand appartement te kopen, moet je uitgaan van een kostenplaatje van 150.000 euro, als je uitgaat van een lening op 20 jaar. Om een huis te kopen, moet je uitgaan van een startkapitaal van 30.000 tot 45.000 euro. Opnieuw uitgaand van een looptijd van 20 jaar.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/woning-betaalbaar-voor-wie-3000-euro-verdient/