livios logo

Woonbonus in Brussel bijna verleden tijd

In Vlaanderen zit de woonbonus sinds 2015 in een nieuw en lichter kleedje. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het vanaf 1 januari 2017 zelfs helemaal gedaan met de fiscale tegemoetkoming wanneer je leent om een woning te kopen of te (ver)bouwen. In de plaats komt een verhoging van de korting op de registratierechten. Een verschuiving waar niet iedereen even tevreden mee is.

Minder goed nieuws, klinkt het vanuit de bouwsector. Voor de kandidaat-kopers is de nieuwe maatregel natuurlijk een mooie compensatie. De mogelijke (ver)bouwers zullen waarschijnlijk een tweede keer nadenken.


  

Intussen is het aantal vastgoedschenkingen met maar liefst 121 % gestegen in Brussel.


  

Wat verandert er precies?

Momenteel betaal je in de regio Brussel 12,5 % registratierechten op de totaalprijs wanneer je een woning of bouwgrond koopt. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het opstellen van een officiële koopakte. Afhankelijk van de locatie van deze woning vallen deze rechten weg voor de eerste schijf van 60.000 of 75.000 euro. In totaal bespaar je dus respectievelijk 7.500 of 9.375 euro.

Vanaf 2017 ligt de schijf waarop je geen registratierechten hoeft te betalen hoger, namelijk op 175.000 euro. Hierdoor bespaar je plots 21.875 euro. Deze vrijstellingen gelden wel alleen voor bestaande woningen, tot 500.000 euro.

Bouwsector niet tevreden

Geen goed nieuws, klinkt het vanuit de bouwsector. Voor kandidaat-kopers is de nieuwe maatregel natuurlijk een mooie compensatie. Mogelijke (ver)bouwers zullen waarschijnlijk een tweede keer nadenken, want nu komt de focus op aankopen te liggen. En dat leidt tot twee problemen, luidt het.

Enerzijds beantwoordt het huidige woningenpark niet meer aan de energie-eisen als we ze niet planmatig renoveren, valt te horen. Dit terwijl de Brusselse regio zo sterk hierop inzet. Anderzijds schuiven potentiële bouwers hun project op de lange baan en zouden ze vlugger geneigd zijn om te huren, bij het wegvallen van financiële ondersteuning.

Bovendien maken sommigen zich ook zorgen over het afremmen van nieuwe woningen in combinatie met de groeiende bevolking. Het wordt afwachten om te zien hoe de Brusselse regering hierop inspeelt de komende jaren.

Schenkingen op volle toeren

Intussen is het aantal vastgoedschenkingen met maar liefst 121 % gestegen in Brussel, wat dan wel weer goed nieuws kan zijn voor toekomstige renovaties. In Wallonië is de toename iets beperkter. Daar klokken ze af op 37 % extra. Reden is de sinds kort verlaagde schenkbelasting, die ook heel wat vereenvoudigd is.

Benieuwd hoeveel schenkbelasting jij nog moet betalen? Bereken het met onze schenkingstool!

Bron : Le Soir, L'Echo

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/woonbonus-in-brussel-bijna-verleden-tijd/