livios logo

Woonbonus tot eind 2014 onveranderd

De woonbonus blijft in zijn huidige formule bestaan tot 1 januari 2015. Wat er op die datum staat te gebeuren, valt af te wachten.

Geld rekening investering lening


  

Van federaal naar gewestelijk niveau

Vanaf 1 juli 2014 verhuist de bevoegdheid van de woonbonus van federaal niveau naar de gewesten. Het is dan niet langer een Belgische bevoegdheid, maar een zaak van Vlaanderen, Wallonië en Brussel apart.

Eigen beleid

Aan elk gewest om dan zelf een beleid uit te stippelen. Omdat het koffiedik kijken is, wat en of er dan iets zal veranderen, was/is er veel onzekerheid. Zowel bij bouwbedrijven als aspirant-bouwheren en -kopers. Deze maatregel heeft dan ook twee redenen. Eén: die onzekerheid wegwerken. De regering prikt nu een datum tot wanneer alles bij het oude blijft. Twee: om die verhuis in 2014 voor te bereiden en technisch mogelijk te maken.

1 januari 2015

De federale regering zet het fiscale voordeel van de woonbonus om in een belastingvermindering. De kanteldatum is 1 januari 2015.

  • Voor leningen van voor die datum zit de bonus 'm in een reductie tegen het hoogste belastingtarief. Concreet verandert er niets. Niet voor lopende leningen, en ook niet voor nieuwe leningen die tussen nu en 1 januari 2015 worden afgesloten.
  • Leningen na die datum krijgen een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45 %. Waarom een vermindering en geen fiscaal voordeel meer? Omdat de regio's regio's niet bevoegd zijn om de belastbare grondslag te wijzigen. Een technische kwestie dus.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/woonbonus-tot-eind-2014-onveranderd/