livios logo

Woonlening binnenkort automatisch op belastingaangifte?

Wordt het invullen van de belastingaangifte binnenkort simpeler voor mensen met een woonlening? Na een resem hervormingen op het gebied van woningfiscaliteit - en een pak meer codes - wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de belastingaangifte vereenvoudigen. 

Het doel: banken en verzekeraars zouden verplicht gegevens rond afbetalingsplannen en verzekeringscontracten moeten afstaan aan de overheidsdienst Financiën.


  

De minister heeft een wetsontwerp voorbereid. Hiermee wil hij ervoor zorgen dat gegevens over hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen automatisch in je online belastingaangifte komen te staan.

Geen bezwaren

"De woningfiscaliteit is steeds ingewikkelder geworden, mede door de laatste Staatshervorming De burger heeft het almaar moeilijker om zijn aangifte bij de personenbelasting correct in te vullen daar waar het gaat over de woningfiscaliteit." 

Het doel: banken en verzekeraars zouden verplicht gegevens rond afbetalingsplannen en verzekeringscontracten moeten afstaan aan de overheidsdienst Financiën. Gevolg: als je je belastingen regelt via Tax-on-Web, staan alle cijfertjes al mooi ingevuld, zonder dat jij er nog je hoofd over moet breken.

De Privacycommissie kon het ontwerp al inkijken en ziet alvast geen problemen, klinkt het. Bij de elektronische uitwisseling van de gegevens zou wel nog een papieren attest komen kijken dat de burger krijgt als bewijs.

Bron: cibweb

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/woonlening-binnenkort-automatisch-op-belastingaangifte/