livios logo

Woonleningen duizenden euro's duurder

Woonleningen zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Vooral voelbaar op lange termijn


  

De afgelopen drie maanden zijn de rentevoeten met een half procent gestegen. In mei ging het gemiddeld nog om 4,5, nu is dat al 5 %", zegt John Romain van Immotheker. En dat heeft vooral gevolgen voor de leningen op lange termijn. Het Laatste Nieuws staaft met enkele simulaties. Wie 200.000 euro vast leent op 25 jaar, betaalt in totaal 12.703 euro meer terug. Op 30 jaar loopt dat op tot 26.657 meer dan drie maanden geleden.

Verdere stijging?

De reden? De langetermijnrente die de banken moeten betalen op staatsobligaties is gestegen. "Dus trekken ze de rente voor woonleningen op", aldus Romain in Het Laatste Nieuws. Een verdere stijging noemt hij "reëel", omdat de leningen op lange termijn bekeken nog steeds goedkoop zijn.

En variabel?

Ontleners met een variabele rentevoet hoeven zich volgens Romain nog geen zorgen te maken over een aanpassing. "De variabele rentevoet van woonleningen is gekoppeld aan de kortetermijnrente die banken betalen voor schatkistcertificaten op één jaar, en die rente staat nog altijd vrij laag."

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/woonleningen-duizenden-euros-duurder/