Hoeveel kost een bouwgrond?

Alle bouwplannen beginnen vanzelfsprekend met een bouwgrond. De prijs van zo’n grond verschilt van gewest tot gewest, van provincie tot provincie en van gemeente tot gemeente. Er is echter één constante: de laatste jaren zijn de prijzen fors gestegen.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel

Volgens de meest recente cijfers kostte in 2014 een vierkante meter bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 177 euro, in Wallonië 51 euro en in het Brussels hoofdstedelijk gewest maar liefst 453 euro.

Ligging perceel

De prijzen verschillen uiteraard ook binnen de provincies zelf. In sommige gemeentes betaal je nu eenmaal meer voor een vierkante meter bouwgrond dan in een andere gemeente. En binnen de gemeentes zelf zijn er ook verschillen.

Veel hangt af van de ligging van je perceel. Voor een plekje in, of in de buurt van, de stads- of dorpskern moet je natuurlijk wat meer neertellen dan voor een afgelegen bouwgrond.

Prijs per vierkante meter

Belangrijk is dat je bij je zoektocht een idee vormt van de gangbare prijs in een bepaalde regio. In dat geval biedt de prijs per vierkante meter een houvast om gronden te vergelijken. Op de site van de Federale Overheidsdienst Economie vind je up-to-date informatie over de vastgoedprijzen in België.

Prijskaartje?

Zoals je ziet, spelen heel wat factoren een rol in de uiteindelijke prijs van je bouwgrond. Het is dan ook moeilijk om een richtgetal te bepalen. De regio en het aantal vierkante meters zijn de grote kostenbepalers.

Hou er rekening mee dat 300 m² zowat de ondergrens is qua vierkante meters. In de goedkopere regio’s betaal je hier vlot 50.000 euro voor, op de duurdere locaties makkelijk het dubbele. Om maar een idee te geven hoeveel de prijs kan variëren voor een evenwaardige lap grond.

Aandeel in het totale budget?

Voor je op zoek gaat naar een geschikt stuk grond, is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoeveel je bereid bent neer te tellen voor je bouwgrond. Als je een totaalbudget van 300.000 euro voor ogen hebt voor je hele nieuwbouwproject, is het meestal geen goed idee om bijvoorbeeld al 170.000 uit te geven aan je bouwgrond alleen.

Extra kosten

Hou er ook rekening mee dat je bovenop de geafficheerde prijs nog notariskosten en registratiekosten moet betalen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media