livios logo

Bouwshift krijgt vorm: dit betekent het voor jou

Herinner je je de betonstop nog? Niet alleen is die nu officieel omgedoopt tot de bouwshift, de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en N-VA zijn het ook eindelijk eens geraakt over de invulling ervan. Het doel is nog steeds hetzelfde: tegen 2025 moet de bebouwing van open ruimtes in Vlaanderen halveren en tegen 2040 zelfs volledig stoppen. Maar hoe beïnvloedt dat jouw bouwplannen nu precies?

Bezit je een bouwgrond in een gebied waar je binnenkort niet meer mag bouwen? Dan heb je volgens het nieuwe decreet recht op een hogere vergoeding, tot wel de volledige geschatte marktwaarde van je grond. Dat vertelde N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele in Villa Politica op Eén. De landcommissies bepalen de concrete vergoeding op basis van dertien factoren. Een grond die op meer dan 50 m van de openbare weg ligt, is bijvoorbeeld minder waard dan een grond in de eerste 50 m. Ook onder meer watergevoeligheid en bouwbestemming worden in rekening gebracht om je uiteindelijke vergoeding te bepalen. Stijgt je grond door de nieuwe regeling net in waarde? Dan moet je wel 25 à 50% van de meerwaarde van je grond terugbetalen. Als de bestemming van landbouwgrond in bouwgrond verandert, kan dat bijvoorbeeld het geval zijn.

bouwgrond kavel woonplaats locatie bouwlocatie bouwen

Mag je je grond binnenkort niet meer bebouwen? Dan heb je volgens het nieuwe decreet recht op een vergoeding tot wel 100% van de marktwaarde.

Foto Danneels
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning Realisatie Arkana in Kampenhout VG

Ten laatste in 2040 moet je ook te horen krijgen of je al dan niet mag bouwen op je bouwgrond in woonreservegebied.

Foto Arkana
  

Verboden te bouwen (of toch niet?)

In principe wordt het op ruim 12.000 hectare aan woonreservegebieden verboden om nog te bouwen. Toch kan het er in de praktijk nog steeds: over die gebieden komt er een zogenaamde stolp die de grond moet beschermen. Er is dan goedkeuring van de gemeenteraad nodig om die ruimte alsnog te bebouwen en ook de inwoners krijgen daar inspraak in. Pas als de gemeente een stolp in 2040 nog niet heeft opgeheven, kan de Vlaamse overheid zelf een beslissing nemen over wat er met de grond mag gebeuren en moet die de eigenaars ervan ook vergoeden. Ten laatste in 2040 moet je ook te horen krijgen of je al dan niet mag bouwen op je bouwgrond in woonreservegebied. Tot dan zijn het de gemeentebesturen die voor je eventuele vergoeding opdraaien als dat niet zo is.

Ontharden blijft de bedoeling

Was het dan niet net de bedoeling om bijkomende verharding te stoppen? Volgens Wilfried Vandaele alvast wel. “Bovendien moet een deel van de nu bebouwde gronden ook terug worden onthard”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Oppositiepartij Groen ziet vooral een probleem op financieel vlak. Volgens parlementslid Mieke Schauvliege is het voor de gemeenten onbetaalbaar om woningeigenaars te vergoeden van wie de bouwgrond in landbouwgrond of natuurgebied verandert. Ze vreest daarom dat de meeste eigenaars tot 2040 moeten wachten op hun geld uit de zogenaamde planschaderegeling. Ook parlementslid Bruno Tobback vindt dat gemeentes door het principe van de stolp aangemoedigd worden om niks te doen. “Dat is namelijk veruit het goedkoopste”, zegt hij in HLN. “Bovendien beschermen we zo de komende twintig jaar onze open ruimte niet.”

Bron: HLN

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/59210/bouwshift-krijgt-vorm-dit-betekent-het-voor-jou/