livios logo

Architecten vragen overheidstussenkomst over bouwgrondprijzen

Foto Livios
  

Om de bouwgrondprijzen in Vlaanderen onder controle te houden, moet de overheid gecoördineerde inspanningen doen. Dat stelt de Vlaamse architectenorganisatie NAV in een persbericht.

NAV vraagt dat een "task force" wordt opgericht en dat het probleem van de koppelverkoop wordt aangepakt. De gemiddelde prijs van een bouwgrond in België lag in 2004 op 62,7 euro per vierkante meter, zeven maal hoger dan in 1975. "In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde kostprijs zelfs 94 euro per vierkante meter", stelt NAV. "Er zijn gecoördineerde inspanningen nodig van de overheid om de prijzen onder controle te houden." De architectenorganisatie, die naar eigen zeggen ruim 1.500 architecten telt, vraagt de Vlaamse overheid om een "task force" op te richten, met daarin vertegenwoordigers van de Vlaamse en federale overheid, van de gemeenten en van de verschillende bouwfederaties.

"Via die werkgroep zouden gemeenten er bijvoorbeeld toe kunnen worden aangespoord een quotum voor sociale kavels op te leggen bij grote verkavelingen", aldus NAV. "Gemeenten kunnen dit in hun structuurplan voorzien bij verkavelingen van meer dan één hectare", legde Johan Rutgeerts van NAV uit. Daarnaast vraagt NAV ook een ontradingsbeleid om speculatie tegen te gaan. "Door belastingen te heffen op onbebouwde percelen, kan vermeden worden dat die jaren blijven liggen om de prijs kunstmatig op te drijven", aldus nog NAV. De lokale besturen zouden ook een bestand moeten opmaken van alle onbebouwde, maar bebouwbare percelen.

NAV dringt er ook opnieuw op aan dat de koppelverkoop in de bouwsector, "de enige van de economische sectoren waar dit nog toegelaten is", wordt aangepakt. De organisatie wijst hiervoor naar een voorstel van toenmalig kamerlid Geert Bourgeois, "die dit probleem in 2003 al wilde aanpakken. Sindsdien is er op het dossier een dikke laag stof gekomen", zei Rutgeerts.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/architecten-vragen-overheidstussenkomst-over-bouwgrondprijzen/