livios logo

Bouwaanvraag gaat digitaal

Met de digitale bouwaanvraag bespaar je niet alleen geld maar ook tijd.

Foto Dewaele Woningbouw
  

De bouwende Vlaming heeft er lang op moeten wachten maar nu is het eindelijk zo ver: de digitale bouwaanvraag. Vanaf vandaag kunnen in Wetteren, Brasschaat en Maasmechelen particulieren, bedrijven en architecten hun aanvraag online indienen. 30 andere gemeenten volgen spoedig. Dat zei Minster van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege gisteren in het Nieuwsblad.

Sneller, goedkoper en eenvoudiger

Slinkt de papiermolen die een bouwaanvraag met zich meebrengt? Dat is zeker de bedoeling. De digitale aanvraag is niet alleen de helft goedkoper - €650 - maar is ook veel sneller dan zijn papieren tegenhanger. In één muisklik volg je de stand van zaken van je bouwdossier op.

Niet enkel de bouwende Vlaming bespaart dankzij de digitale bouwaanvraag. Steden en gemeenten zelf kunnen 12 miljoen euro besparen. De orde der architecten spreekt dan weer over een besparing van 50 miljoen euro.  

Beter laat dan nooit

De digitale bouwaanvraag liet wel lang op zich wachten. In 2011 kondigde toenmalig Vlaams minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters al aan dat de bouwaanvraag al vanaf eind 2012 mogelijk zou zijn. In 2013 vormde de omgevingsvergunning nog een probleem


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/bouwaanvraag-gaat-digitaal/