livios logo

BTW op grond nog niet voor 2011

Foto Livios
  

Een btw-tarief van 21 % op bouwgrond bij aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning komt er niet voor 2011. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in het Vlaams Parlement. De Europese Commissie eist dat België bij de gezamenlijke aankoop van woning en grond ook op de grond btw heft. In Vlaanderen betaal je nu 10 % registratierechten op grond en 21 % btw op een woning.

De Europese Commissie dringt aan op een snelle wetsverandering. Slecht nieuws dus voor wie een appartement of een sleutel-op-de-deurwoning wil kopen. Vlaams minister-president Kris Peeters meldde intussen dat de federale regering nog niet van plan is vanaf 1 januari 2010, maar mogelijk wel vanaf 1 januari 2011 btw op grond in te voeren.

5.000 tot 10.000 euro duurder

De kwestie sleept al een lange tijd aan. Voor de verkiezingen was hier al heibel over. De federale regering wilde de regel toen invoeren, maar dit was zeer tegen de zin van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering, die de registratierechten int, dreigt zo 42 miljoen euro te mislopen. Bij de invoering van een nieuwe wet, op basis van een arrest uit 2000 waarin Europa eist om de wetgeving te veranderen, moet de koper al snel 5.000 tot 10.000 euro meer betalen voor een bouwgrond.

Meeneembaarheid verdwijnt

Nog een gevolg zou zijn dat in Vlaanderen de meeneembaarheid van registratierechten verdwijnt. De koper kan dus de eerder betaalde registratierechten voor vroegere aankopen niet langer in mindering brengen. "Onze zorg is een stijging te vermijden van 10 naar 21 %", zegt Peeters die ook wil praten over een compensatie als Vlaanderen geen registratierechten meer mag innen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/btw-op-grond-nog-niet-voor-2011/