livios logo

Ga jij bouwen? Check je grondkwaliteit en vermijd extra kosten met deze app

Bouwen kost handenvol geld. Een onverwachte uitgave kan je dus missen als kiespijn. Controleer daarom de kwaliteit van je bouwgrond voor je aan de slag gaat. En liefst nog voor je koopt. Is je bouwgrond niet draagkrachtig genoeg? Dan heb je bijkomende funderingswerken nodig. Een grote hap uit je bouwbudget! Gelukkig ontwikkelde Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) de nieuwe app Virtuele Boring. Die geeft je een idee van je bodemkwaliteit en bespaart jou extra kosten.

Ken je draagkracht

Slechte draagkracht verhoogt het risico op verzakking en instorting.

Foto Blavier
  

Met Virtuele Boring zie je de bodemopbouw van je ondergrond tot wel 5 km diep. Daarbij toont de app je waar het grondwater zit en hoe draagkrachtig je bodem is. Draagkracht is een belangrijk aspect van je bouwgrond. Slechte draagkracht verhoogt het risico op verzakking of zelfs instorting. Je kan dit onder meer oplossen met een fundering op palen of een zwevende vloerplaat. Maar beide opties brengen hoge kosten met zich mee. Ga dus niet onbezonnen te werk en controleer eerst je bodemkwaliteit.

Met Virtuele Boring zie je de bodemopbouw van je ondergrond tot wel 5 km diep.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Opgelet: DOV benadrukt dat Virtuele Boring geen alternatief biedt voor een echte boring op het terrein. Het is een praktische tool die je een idee geeft over de kwaliteit en de draagkracht van jouw bodem. Voor een professioneel bodemonderzoek kan je terecht bij een stabiliteitsingenieur.

Tip: Is je bouwgrond niet draagkrachtig genoeg? Dan is houtskeletbouw een interessant alternatief. Omwille van het geringe gewicht van deze bouwmethode volstaat ook een lichtere fundering.

De app installeren? Surf met je smartphone naar deze pagina.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/ga-jij-bouwen-check-je-grondkwaliteit-en-vermijd-extra-kosten-met-deze-app/