livios logo

Grondsondering verplichten: goed idee?

Grondsondering verplichten voor de aankoop van een bouwgrond of niet? Wij vroegen het aan architectenbureaus Andries & Vuylsteke en Rik Vanhulle, en sleutel-op-de-deurbedrijf Bostoen. De meningen zijn verdeeld... maar waarom?

grondsondering sondering stabiliteit rupsvoertuig

Hoe zo’n sondering gebeurt: een rupsvoertuig duwt op bepaalde plaatsen staven in je bouwgrond. Hoe meer weerstand je grond biedt, hoe draagkrachtiger.


  

bouwgrond verkaveling grond kavel

Gaat de kwaliteit van onze bouwgronden achteruit? Architect Rik Vanhulle vindt van wel.

Foto BIK Woningen
  

Grondsondering

Probleem: de draagkracht kan verschillen binnen een perceel. Hoe kan je dan efficiënt sonderen voor je de grond koopt? Op dat moment weet je niet precies waar precies de funderingen zullen komen.


© Lippens Geotechniek  

Wat is een grondsondering?

Met een grondsondering achterhaal je de draagkracht van je bouwgrond. Een gespecialiseerde firma komt deze uitvoeren op aanvraag van jou als bouwheer of je architect.

Weet de bouwheer het?

"Een gemiddelde bouwheer weet niet wat een grondsondering is. Vaak verwarren ze dit met een bodemonderzoek", concluderen beide architecten. Terwijl een bodemonderzoek de eventuele vervuiling van de grond onderzoekt en niet de draagkracht. Een doorsnee bouwheer lijkt bij de aankoop dus niet bezig te zijn met de toestand van de bouwgrond.

Bij nieuwbouw en renovatie?

"Bij elke nieuwbouw voeren we een grondsondering uit. Ook wanneer de huidige woning wordt afgebroken, gaan we pas verder na een sondering", vertelt Vanhulle. "Het is niet altijd mogelijk, bij een verbouwing in een stad, bijvoorbeeld", vult Andries aan.

Wanneer in het bouwproces?

Meestal wanneer de bouwplannen klaar zijn. De opdracht tot sondering komt dus doorgaans van de architect. Bij Bostoen werkt dit anders: "Indien wij de gronden zelf verkavelen, sonderen we al tijdens de infrastructuurwerken. Onze klanten krijgen dan een complete prijs voor woning, grond én het correcte funderingssysteem."

Gaat de kwaliteit van bouwgrond achteruit?

Een reden om de verplichting in te voeren, zou de slechtere kwaliteit van de bouwgronden zijn. De bouwplaatsen raken stilaan op, waardoor er gronden op de markt komen die oorspronkelijk niet bestemd waren als bouwgrond. Is dat zo? Neemt de kwaliteit af?

"Vroeger had je de middelen niet om een bouwgrond te onderzoeken. De vergelijking is dus moeilijk vast te stellen. Bij oudere gebouwen zien we wel vaak barsten en scheuren. Te weinig gewapende fundering of zelfs ongewapende fundering ligt hier aan de oorzaak", nuanceert Andries.

"Het aanbod van percelen met voldoende draagkrachtige grond mindert. Mogelijk omdat er andere soorten percelen op de markt komen", zegt Vanhulle.

Verplichten of niet?

De meningen zijn niet unaniem. Een grondsondering uitvoeren zonder precies te weten waar je woning komt te staan, is moeilijk. Want de draagkracht kan verschillen binnen een perceel. Dan komt het erop neer dat je twee keer een sondering moet laten doen: vóór de aankoop én wanneer je bouwplan klaar is.

Een grondsondering verplichten, betekent een extra kost voor jou als bouwheer. "Maar dat weegt niet op tegen de dure verrassingen die je mogelijk tegenkomt wanneer je kiest om er geen uit te voeren", vinden ze bij Bostoen.

Want een minder draagkrachtige grond heeft invloed op je bouwbudget. Een minder sterke grond vraagt meer investering in je funderingen. Als bouwheer iets dat je vooraf wilt weten...

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/grondsondering-verplichten-goed-idee/