livios logo

Het nut van een bodemonderzoek

Een bodemonderzoek of sondering lijkt voor veel bouwers een overbodige financiële inspanning, waarvan ze dus liever afzien. Zonde, want architect Christophe Debrabander ziet twee goede redenen om dit wel te doen.

bouwgrond begin werken

Foto Livios
  

“Een bodemonderzoek, ook wel sondering genoemd, is niet verplicht en kost rond de 400 tot 550 euro exclusief 21% btw”, weet Christophe Debrabander. Een prijs die jonge bouwers ongetwijfeld afschrikt. Toch zijn er twee goede redenen om het wel te doen.

Rechtbank

“Als er barsten in de nieuwbouw komen en er wordt aangetoond dat je een sondering hebt geweigerd, tegen advies van de architect in, dan zou het kunnen dat de rechtbank jullie deels verantwoordelijk stelt voor de barsten,” waarschuwt Debrabander.

Minder beton nodig

"Als een sondering positief uitpakt en de grond blijkt heel goed te zijn, zal er vermoedelijk veel minder beton en metaal nodig zijn dan wat een aannemer normaal met de natte vinger voorziet. Je verdient dus onmiddellijk al je zogezegde meerkost van sondering en ingenieur terug. Een sondering is dus in elk geval aan te raden", aldus Christophe Debrabander.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/het-nut-van-een-bodemonderzoek/