livios logo

Leren oriënteren

Duurzaam bouwen begint met een weldoordachte inplanting van de woning

Met de oriëntatie van je woning kan je enkele problemen op vlak van ventilatie en airco al flink terugdringen. Ook het energieverbruik kan je er mee terugdringen. Een vaststaand en onoverkomelijk gegeven voor wie koopt of huurt. Maar niettemin erg belangrijk voor aspirant-bouwers.

Naaldbomen

zonwering

In de winter kan de zon tussen 20 en 60 procent van de energie leveren.

Foto Harol België NV
  

Verwarmde ruimtes zoals de badkamer plant je best in aan de zuidzijde van de woning.

Foto X²O Badkamers
  

boom huis

Loofbomen zijn uiterst geschikt om oververhitting te voorkomen in de zomer.

Foto Livios
  

Duurzaam bouwen begint met een weldoordachte oriëntatie en inplanting van de woning. Wie nog op zoek is naar een stukje geschikte bouwgrond, kiest best voor een perceel met weinig of geen hoge gebouwen en naaldbomen aan de zuidzijde. In de winter kan de zon immers tussen 20 en 60 procent van de nodige energie leveren.

Zuidkant

Richt indien mogelijk de langste zijde van je woning naar het zonrijke zuiden. Als je vervolgens ook de leefruimtes zo veel mogelijk aan de zuidkant van de woning plant, verbruik je minder energie zonder ook maar een euro meer te investeren. Laat garage, slaapkamer en andere ruimtes waar je minder vertoeft dus gerust op het noorden uitkomen.

Glasvlakken

Een perfect georiënteerde woning geniet maximale zonneschijn tijdens de wintermaanden en zo veel mogelijk schaduw in de zomer. Daar kan je zelf deels voor zorgen door de woning noord-zuid te oriënteren. Maar dan nog is het belangrijk dat je de zonnewarmte de kans geeft om binnen te komen. Voorzie veel glasvlakken (liefst in superisolerend glas) in de zuidelijke gevel en probeer het aantal ramen in de noordelijke gevel te beperken.

Zonwering

Wie zongericht bouwt, moet er in de zomer voor zorgen dat de woning niet oververhit wordt. Uitgangspunt is: winterzon maximaal toelaten, zomerzon zo veel mogelijk weren. Dat laatste kan eenvoudig met loofbomen met kale takken in de winter en een weelderige kruin die voor schaduw zorgt in de zomer. Ook het gebruik van zonneluifels en –schermen helpt om de zomerzon buiten te houden, net als een dakoverstreek de lage winterzon binnenlaat en de warmte van de hoogstaande zon in de zomer afweert. Zonwerend glas is minder aangewezen omdat op die manier te veel nuttige zonnewarmte wordt geblokkeerd.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/leren-orienteren/