livios logo

Ligt jouw woning nu in overstromingsgebied of niet?

211.000 woningen liggen in 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied'. De Vlaamse overheid bakende de gevoelige gebieden opnieuw af na de overstromingen in 2010 en 2011. Toen kwamen toch heel wat gebouwen in problemen, ook al waren ze niet aangeduid als overstromingsgevoelig gebied.

Foto Getty Images
  

Vorig jaar pas werd de kaart nochtans nog aangepast, toen bleek dat er minder huizen in overstromingsgebied lagen dan in werkelijkheid bleek.

De Vlaamse ombudsman vindt de nieuwe afbakening overdreven. Want ook al kwamen vele eigenaars nooit in de problemen, door de nieuwe indeling kan de waarde van hun woning heel wat zakken.

Verplicht vermelden bij verkoop

Als je beslist je woning te verkopen, moet je namelijk vermelden of je huis al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt (O-peil geeft overstromingsgevaar aan). Ook in de advertenties, en door de notaris of makelaar.

Dat kan vele mensen afschrikken, waardoor ook de waarde van de woning noodgedwongen daalt. Zo is er al sprake van een daling van 10 %.

Overdreven

Bart Weekers, Vlaams ombudsman, vindt bovendien dat de nieuwe afbakening niet in verhouding staat het met actuele risico op overstromingen. "Want 'mogelijk' overstromingsgevoelig, betekent niet hetzelfde als 'effectief' overstromingsgevoelig", duidt hij in De Standaard.

Minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), maakt begin volgend jaar een eerste evaluatie.

Ligt jouw woning volgens de nieuwe indeling in mogelijk overstromingsgevoelig gebied? Dat kan je checken via de website van Geopunt Vlaanderen.

En je kan er ook iets aan doen: vijf tips om je huis overstromingsproof te maken!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwgrond/ligt-jouw-woning-nu-in-overstromingsgebied-of-niet/